IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новини Варна
17:00 | 24 февруари 2023
Обновен: 20:57 | 6 май 2024

Тревожно: 70% от децата на Варна са всеки ден в интернет с часове

Кметът Иван Портних участва във форум за киберзащита на децата

По материала работи: Слав Велев
Тревожно: 70% от децата на Варна са всеки ден в интернет с часове

Снимката е илюстративна/АРХИВ

Тревожни данни за пристрастеността на подрастващите към електронните устройства и кибер средата, отчитат от Черноморската академия за сигурност и "Стандарт".

Изнесените резултати от съвместно проучване на Черноморската академия за сигурност и Държавната агенция за закрила на детето, проведено сред 1273 ученика в шести, седми и осми клас на територията на община Варна. Според данните, цитирани от "Стандарт",  над 50% от децата влизат в социалните мрежи поне пет пъти на ден. Най-използваните от тях са тик ток, следван от инстаграм и снапчат.

55% от учениците играят в мрежата с хора, които не познават. 66% са получавали покани за приятелство от непознати, 22% споделят, че поканите от непознати са за срещи на живо с тях. Към 21% от децата са отправяни предложения за подаръци от непознати. 

34% познават хора с фалшиви профили в социалните мрежи. Същият процент анкетирани признават, че самите те са обиждали други деца онлайн.

Освен ползването на социалните мрежи, близо 70% от децата всекидневно са в интернет пространството между един и три часа. Положителна е тенденцията на увеличаване броя на учениците, чиито родители се грижат за настройките за поверителност - над 38%. 62% от децата споделят, че обсъждат с родителите си как да сърфират безопасно, 40% говорят по темата с учителите си, което е с 4% повече от предишно проучване.

Кметът Иван Портних бе гост на международния форум "Заедно в борбата с кибертормоза на деца", част от програмата "Киберзащитници", който бе проведен в София. На срещата присъстваха представители на Министерството на вътрешните работи, на Агенцията за закрила на детето в киберпространството - Израел, Министерството на образованието, Държавната агенция за закрила на детето, на университети, училища, обществени организации. 

Програмата “Киберзащитници” за деца е основана от Владимир Бронфенбренер през 2019 г. и от ноември 2021 г. се осъществява в партньорство с Агенция по защита на детето в киберпространството - Израел. Целта е да има превенция срещу евентуалните заплахи в глобалната мрежа.


"Безопасното ползване на интернет става все по-актуална задача за нас - като родители, като преподаватели, като хора, които работят с подрастващите. Заплахите в мрежата за децата не трябва да се подценяват, затова е важно да бъде развивана програма за превенции срещу опасностите в онлайн пространството. Вярвам, че споделеният опит на този форум ще бъде полезен за всичките", заяви кметът Иван Портних. 

Коментари

Новини Варна