IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
10:00 | 8 март 2023
Обновен: 17:09 | 26 февруари 2024

Прокурорите във Варна са на стендбай за борба с изборната търговия

Държавните обвинители са в готовност за незабавни действия при установяване на нарушения на изборните права на гражданите, заявяват от Апелативен регион – Варна

По материала работи: Слав Велев
Прокурорите във Варна са на стендбай за борба с изборната търговия

Съдебната палата на пл. "Независимост", в която се помещава на Апелативна прокуратура – Варна/Снимка: Черно море/АРХИВ

Прокуратурите в Апелативен регион – Варна са в готовност за незабавни действия при установяване на нарушения на изборните права на гражданите.

По повод многобройни медийни запитвания във връзка с обявеното провеждане на специализирани операции срещу купуване на гласове и противодействие на битовата престъпност в различни населени места в региона, Апелативна прокуратура - Варна Ви уведомява, че към момента няма постъпила информация във връзка с действията на структурите на Министерството на вътрешните работи.

Съгласно Конституцията и законите на страната, разкриването на престъпления е правомощие на изпълнителната власт, в частност на МВР. При установяване на данни за извършено престъпление органите на МВР са длъжни да уведомят незабавно по компетенция дежурен прокурор.

Прокуратурите в Апелативен регион - Варна са в готовност незабавно при докладване на данни за извършено престъпление от какъвто и да е характер да действат съобразно правомощията си – да образуват досъдебно производство, да ръководят и определят последващите действия във връзка с доказването и документирането на престъпната дейност, да привлекат към наказателна отговорност съпричастни към нея лица.

Апелативна прокуратура – Варна напомня, че близо две години няма подписано споразумение между МВР и Прокуратурата на Р. България за създаването на съвместен щаб за противодействие на престъпления, извършени срещу изборните права на гражданите. Създаването на Национално междуведомствено звено е регламентирано в разпоредбата на чл. 18, ал. 5 от Изборния кодекс, съгласно която „главният прокурор и министърът на вътрешните работи съставят съвместни щабове (екипи) за оперативно взаимодействие в борбата срещу престъпленията, свързани с изборния процес. Щабовете (екипите) действат по време на цялата предизборна кампания“.

Нормата е императивна и задължава главния прокурор и министъра на вътрешните работи да организират и осигурят взаимодействието на ръководените от тях институции. При всяка една от отминалите изборните кампании, както и за настоящата, от страна на ръководството на Прокуратурата на Р. България е отправяна покана за регламентиране на съвместни действия срещу този вид престъпления, като до момента  Министерството на вътрешните работи не е откликнало.

Коментари

анонимен ( преди 11 месеца )
автомобилите нямат възможност да паркират свободно заради автобус 118 махайте го от паркингите на блокове 303 и 304 за постояно а не единия решава обръща на едно място вторият автобус обръща на друго място обръщача на 118 е до газостанцията не се правете на слепиобщина варна е нагла
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна