IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Новини Варна
15:20 | 9 март 2023
Обновен: 15:45 | 15 април 2024

Над 960 дружества вече декларираха данъците си в НАП Варна

До 30 юни 2023 г. повече от 30 000 фирми от областта трябва да декларират корпоративен данък

По материала работи: Слав Велев
Над 960 дружества вече декларираха данъците си в НАП Варна

Над 960 дружества от морската столица подадоха годишните си декларации по чл. 92 от ЗКПО /Закон за корпоративно подоходно облагане/ от началото на кампанията за обявяване на приходите на юридическите лица, която стартира на 1 март.

В срок до 30 юни 2023 г. повече от 30 хиляди фирми от област Варна трябва да декларират корпоративен данък, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби. Декларациите се подават само по интернет през Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с  квалифициран електронен подпис (КЕП).

Срокът за плащане на тези данъци също е 30 юни, като това може да стане онлайн чрез виртуалния ПОС терминал на НАП (е-услугата за плащане с карти), във всяка банка с попълване на платежно нареждане или вносна бележка за издължаване към бюджета или с пощенски запис. От НАП Варна напомнят, че при наличие на грешни или отхвърлени данни, на основание чл.102, ал.4 от ДОПК, данъкоплатецът е длъжен да подаде нова декларация, отговаряща на изискванията в срок до 7 дни от датата на съобщението за отхвърлените данни.

Физическите лица, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, също подават годишните си данъчни декларации /по чл. 50 ЗДДФЛ/ до 30 юни 2023 г. 

В Портала за е-услуги на НАП предварително попълнените декларации за облагане на доходите на физически лица, вече са достъпни. Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или КЕП, ще могат да се възползват от въведената информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения,  граждански договори и хонорари, някои доходи от наем, получени суми от продажби в Интернет, данни за закупен стаж и информация за прехвърляне на превозно средство и др.

Коментари

Новини Варна