IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
16:15 | 9 март 2023
Обновен: 17:46 | 28 март 2024

Между 10 и 12 000 бежанци от Украйна има във Варна

Представители на общината и Върховния комисариат на бежанците проведоха среща

По материала работи: Слав Велев
Между 10 и 12 000 бежанци от Украйна има във Варна

Снимка: Община Варна

Между 10 и 12 000 бежанци от Украйна има във Варна. Това стана ясно от поредната среща днес на секретаря на Община Варна Нора Момчева със Седа Кузуджу, председател на Агенцията за бежанците на ООН, Хайонг Ким - съветник по координацията между агенциите на ООН и Борис Чеширков – съветник „Комуникации“ към Върховния комисариат на бежанците.

Хората, които напуснаха родината си, станаха част от нашата общност и ангажимент на общината е да се грижи за тях. Затова и ние предоставяме всички услуги, които касаят бита на хората – здравни услуги в общинските ДКЦ-та, социални услуги, включително психологическа подкрепа. За децата бе осигурена възможност за образование в общинските училища, детски градини ясли, възможност да посещават безплатно заедно с българските си връстници школите на Общинския детски комплекс, обясни Нора Момчева.

Местните и областните власти имат ключова роля и ние искаме да продължим да работим с Вас, каза Седа Кузулидж. Тя подчерта, че помощта от Община Варна е високо оценена от организацията и ще бъде споделяна на големи световни форуми. По време на срещата бяха обсъдени и бъдещи действия за помощ и адаптиране на деца и възрастни хора със специални потребности.

Коментари

Новини Варна