IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
13:00 | 17 март 2023
Обновен: 13:41 | 28 март 2024

Каква е съдбата на една от емблематичните сгради на Варна?

Бившият дом за деца, лишени от родителска грижа „Княгиня Надежда” е закрит през 2019-a, 123 години след създаването си

По материала работи: Слав Велев
Каква е съдбата на една от емблематичните сгради на Варна?

Дом "Княгиня Надежда”/Кадър: БНТ

Окръжният прокурор Красимир Конов и Тодор Балабанов - председател на Варненския общински съвет, проведоха работна среща по повод съдбата на сградата на бившия дом за деца, лишени от родителска грижа „Княгиня Надежда”, закрит през 2019-a, 123 години след създаването си.

С решение на общинските съветници от септември 2020 г. сградата е предадена за управление на Висшия съдебен съвет и с Общината е сключен договор през 2021 година.

Идеята е с отпуснати от Висшия съдебен съвет средства сградата да бъде ремонтирана и там да бъдат преместени прокурорите от Окръжната прокуратура. Дотогава обаче има още процедури.

Окръжният прокурор на Варна Красимир Конов обясни пред Радио Варна какъв е пътят до началото на реалния ремонт на сградата:

"65 хил. лв. бяха осигурени за изготвянето на инвестиционния проект. Тази процедура още не е започнала. С решението на Общинския съвет беше предоставена само сградата, но не и поземленият имот. При самата подготовка се установи, че актът за общинска собственост е от 2008 г. Извърши се архитектурно заснемане на сградата, но за да се започне каквото и да е по този обект, сме направили искане за преотстъпване и на поземления имот, върху който е сградата", каза Конов. Той уточни, че това може да стане само с решение на Общинския съвет във Варна. "Преди това собственикът извършва редица дейности за обособяване на имота, който е собственост на Общината. Следва Общината да изготви нов акт за общинска собственост, където да фигурира само тя. Имаме готовност да започнем процедурата за изготвяне на инвестиционния проект, който ще ни даде и вероятната стойност за извършване на строително-монтажните работи", посочи Красимир Конов.

Председателят на Варненския общински съвет Тодор Балабанов акцентира, че началната процедура по издаване на акта за общинска собственост е извървяна:

"Всеки момент се очаква да влезе при нас предложение от кмета на Община Варна по отношение на разпореждането с имота. Формите за предоставяне на имота на Висшия съдебен съвет са две", съобщи Балабанов.

"Лично ще се ангажирам да внеса предложението за прехвърляне на собствеността, тъй като смятам, че по този начин ВСС и Прокуратурата много по-лесно и по-бързо биха достигнали до осигуряване на база за техните служители в по-кратък период. Надявам се да получим подкрепа в Общинския съвет. В крайна сметка ние като институции трябва да си помагаме", каза още той.

Подробностите чуйте в разговора на Даниела Стойнова ТУК

Коментари

Новини Варна