IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
16:30 | 21 март 2023
Обновен: 00:59 | 18 март 2024

Пуснаха под гаранция, обвинен за участие в ОПГ

Станислав А. е привлечен под наказателна отговорност за 4 умишлени тежко наказуеми престъпления

По материала работи: Слав Велев
Пуснаха под гаранция, обвинен за участие в ОПГ

Сградата на Апелативен съд – Варна/Снимка: Черно море/АРХИВ

Апелативен съд – Варна отхвърли протеста на прокуратурата срещу определение, с което Варненският окръжен съд е изменил мярката за неотклонение на обвинен в 4 престъпления от задържане под стража в парична гаранция в размер на 5 хиляди лв. Според обвинението, Станислав А. е част от организирана престъпна група, създадена с користна цел и за отглеждане на растения от рода на конопа. Пресслужбата на Апелативния съд припомня, че става дума за оранжерии в наети под наем жилища, от които бяха иззети големи количества марихуана, растения от вида на конопа, хашиш и парични суми. Квартирите били оборудвани със специфични инсталации. Участниците в сдружението бяха привлечени към наказателна отговорност за принадлежност към организирана престъпна група, отглеждане на растения от вида на конопа и държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества.

Представителят на държавното обвинение каза, че се касае за трайна престъпна деятелност. От нея може да се изведе наличието на опасност от укриване. Освен това от дома на Станислав са иззети значителни финансови средства без доказателства за законен произход. Не са настъпили нови обстоятелства, след 29 ноември миналата година, когато Апелативният съд определи най-тежката мярка за неотклонение по отношение на този обвиняем.

Адвокатът на задържания обясни, че досъдебното производство е започнало през 2020 г. и досега няма никакви данни, че мъжът се готви да се укрие или да извърши трансгранично престъпление. Той не е напускал страната и преди това. Съдействал е на разследващите и признава стореното.

Съдебният състав взе предвид, че на 17 ноември миналата година Станислав А. е бил привлечен под наказателна отговорност за 4 умишлени тежко наказуеми престъпления. За част от обвиненията той е оказал съдействие и е депозирал обяснения, които могат да се окачествят като самопризнания. Затова спорът между страните в настоящото производство засяга само наличието на рисковете от укриване и извършване на престъпление. Въззивната инстанция прие, че ролята на този обвиняем в организираната престъпна група може да се характеризира като минимална. За разлика от останалите обвиняеми той е неосъждан, оказал е съдействие при процесуално следствените действия. 4-месечният престой в ареста е намалил интензитета на опасността при по-лека мярка за неотклонение 33-годишният мъж да извърши престъпление.

С тези мотиви Варненският апелативен съд потвърди определението на Окръжния съд в града, който е определил парична гаранция за Станислав А.

Определението не подлежи на обжалване.

Коментари

Новини Варна