IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
15:20 | 28 март 2023
Обновен: 14:31 | 28 април 2024

16 общински имота във Варна, пуснати за пордажба, отиват във Върховния съд

Административният съд постанови, че жалбата срещу решението на Общинския съвет е неоснователна

По материала работи: Слав Велев
16 общински имота във Варна, пуснати за пордажба, отиват във Върховния съд

Марио Смърков, областен управител на област с административен център Варна

Провокиран от разпространявана в социални мрежи и медиите информация, относно изхода от административно дело № 1559 от 2022 г. по описа на Административен съд Варна в период на кампания, предвид предстоящите избори за Народно събрание на 2 април 2023 г. си позволявам да направя Ваше достояние своята позиция. Уверявам Ви, че същата е формирана след анализ на съдебния акт, материалите събрани по делото и за да се отстои обществения интерес. Това заявява губернаторът на Варна в позиция до ИА "Черно море".

Ето какво пише още в позицията на Марио Смърков, областен управител на област с административен център Варна по повод Решение № 310/10.03.2023г. на Административен съд Варна:

"Отнасям се с уважение към публичните изяви, както и инициативи на представителите на политическите партии, но правомощията на областния управител и в частност защитата на обществения интерес не могат и не следва да бъдат използвани за постигане на цели, стоящи пред участващите в изборите формации, още по-малко да бъдат употребени в хода на предизборна кампания. Вярвам, че решенията на областния управител следа да са надпартийни и не могат да бъдат присвоявани от никого. Държавната служба не е династично право.

Държа на прозрачността в работата на Областна администрация Варна и давам обратна връзка за решения, които са станали факт през  периода, в който съм определен да изпълнявам длъжността областен управител. За 18-те месеца, през които съм изпълнявал длъжността са взети много решения, но същите не стават обект на дебат, въпреки че са били от изключително значение за областта. Резонно възниква въпроса: Защо само определени решения имат такъв отзвук, като настоящия казус?

Сходно развитие се получи, когато от Областна администрация Варна бе оспорено решението на Общински Съвет – Варна, касаещо акциите на Пловдивския панаир, при положение, че изпълняващият длъжността – областен управител е призван да упражнява контрол по законосъобразността на актовете и действията на органите на местното самоуправление и местната администрация. Държавата чрез своите служители защитава интересите на обществото (Конституция на Република България). Във връзка, с което  намирам, че  реализирането на правото на областния управител да обжалва като страна по дело може да бъде представено като акт на репресия или да се интерпретира в нечия полза, извън принципа на справедливостта. Не случайно спорът е отнесен към съда.  Депозирането на жалба от страна на областния управител е гледна точка на страна участник в процеса, имаща право да търси благоприятен изход от процеса. Съдебните производства по АПК се развиват в две отделни фази. С постановяването на второинстанционното (касационното) решение административноправният спор се счита за разрешен и даденото по него съдебно разрешение влиза в сила. Това е редовното или естествено, нормално инстанционно развитие на съдебните производства по АПК. По развитите съображения е депозирана жалба от областния  управител срещу решение №310/10.03.2023г. на Административен съд Варна.

Разчитам на коректност, етичност и разбиране, тъй като различната гледна точка следва да се приема с уважение. В жалбата сме развили своите съображения, на база на  които не споделяме изводите на съда."

Решението за внасянето на жалба беше обявено от областния управител Марио Смърков на брифинг, на който присъства и предшественикът му Благомир Коцев.  

Решението за продажбата на 16 терена с обща площ около 140 дка беше гласувано от Общинския съвет на Варна през пролетта на миналата година. С приходите тях се предвиждаше да бъдат финансирани конкретни инфраструктурни проекти. Административният съд в морския град постанови, че жалбата срещу решението на местния парламент е неоснователна.

Коментари

Новини Варна