IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
11:00 | 1 април 2023
Обновен: 22:27 | 19 април 2024

Община Варна подпомага още 87 кооперации за енергийно обследване и технически паспорти

Сред тях има няколко огромни сгради на ул. ”Рали Мавридов” и ул. ”Парижка комуна”

По материала работи: Слав Велев
Община Варна подпомага още 87 кооперации за енергийно обследване и технически паспорти

Снимка: Община Варна

Община Варна ще подпомогне още 87 сдружения на собствениците на многофамилни жилищни сгради във Варна със средства за изготвяне на технически паспорти и обследване за енергийна ефективност на сградите. Тези документи са необходими на сдруженията, за да могат да кандидатстват към Националната програма за енергийна ефективност. Това става ясно от предложение на кмета Иван Портних, внесено  в Общинския съвет за сключване на договори със сдруженията и отпускане на необходимите средства от общинския бюджет.

Работна група е разгледала постъпилите до 15 март кандидатури, като сред тях има няколко огромни кооперации  - на ул. ”Рали Мавридов” 1, 3, 5 и 7 и ул. ”Парижка комуна” 33 и 35, които са с разгъната застроена площ от над 23 017 кв. м.

Общата РЗП на всички обекти, кандидатстващи за финансиране, е 573 043 кв. м, за които са необходими близо 3,6 млн. лв. с ДДС, при цена 6,28 лева на кв. м. към момента. След извършването на архитектурното заснемане се очаква реалната застроена площ да се увеличи с около 10% и сумата за финансиране да стане близо 4 млн. лв. Предложението предстои да бъде гласувано в Общинския съвет, като се дава възможност за предварително изпълнение, тъй като срокът за кандидатстване по националната програмата е до края на май.

 

Коментари

Новини Варна