IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
11:30 | 2 април 2023
Обновен: 20:18 | 28 март 2024

Още машини за гласуване дадоха фира във Варненско днес

25 са дефектиралите към момента

По материала работи: Слав Велев
Още машини за гласуване дадоха фира във Варненско днес

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Увеличават се секциите, в които има проблем с машините за гласуване в областта. Това каза председателят на РИК Велин Жеков, предаде репортер на Moreto.net. Те са около 25 към момента

„Проблемите са различни. В пет секции въобще са спрели машините. Гласуването с тях не може да продължи и е преминато само към гласуване с хартиени бюлетини. Изпратена е информация към Централната избирателна комисия“, каза още Жеков.

По думите му в останалите секции поне по един път не е излязла разписка при гласуване от гласоподавател с машинно устройство. Ако е излязла ,тя е била празна или е бил изписан само хеш код, който трябва да излезе първоначално при включване на машината.

„Този глас не може да бъде отчетен, защото секционната комисия не може да определи за кого е този глас и какъв е, а няма недействителни гласове от машинното устройство. Така е заложено по кодекс. В пет секции се изчаква изтичането на 20 минути от идването на техника, ако не могат да бъдат подкарани машините, ще бъдат спрени“, обясни още председателят на РИК.

Коментари

Новини Варна