IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
09:30 | 6 април 2023
Обновен: 14:02 | 2 май 2024

Ловци на трюфели от Варненско искат да берат около "Шерба"

Над 200 са берачите в региона

По материала работи: Слав Велев
Ловци на трюфели от Варненско искат да берат около "Шерба"

Снимката е илюстративна/АРХИВ

Ловци на трюфели искат да бъде стеснен обхватът на буферната зоната около ловното стопанство "Шерба", за която е наложена забрана за достъп, както и регламент за добив.

Росен Георгиев - председател на сдружението на берачите на трюфели в община Долни чифлик, Варненска област и членове на сдружението, се срещнаха с директора на Горското  стопанство в Старо Оряхово, за да обсъдят ограниченията, които са им поставени за бране в района на държавното ловно стопанство „Шерба”, които им налагат да извършват тази дейност извън 10-километрова зона около стопанството. 

По думите на Георгиев ограничението застрашава препитанието им. Той е оптимист обаче, че ще се намери решение и сподели, че на срещата е договорен компромис, предаде Радио Варна.

Лидерът на гражданската платформа „Изправи се БГ” Мая Манолова  присъства на срещата и обяви, че трябва да се направи регламент за тази дейност, за да може берачите на трюфели да плащат данъци  ида бъдат защитени от държавата. 

Предстои нова среща с ръководството на горското стопанство, на която ще бъдат набелязани новите условия, които няма да възпрепятстват дейността на берачите, те са над 200 в региона.

Коментари

Новини Варна