IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
13:15 | 13 април 2023
Обновен: 15:18 | 29 април 2024

Вълчи дол въвежда нова технология за събиране на отпадъци

Получената екологична тор ще се ползва за наторяване на паркове и градинки

По материала работи: Слав Велев
Вълчи дол въвежда нова технология за събиране на отпадъци

Снимка: Черно море?АРХИВ

С нова технология ще се събират и третират битовите отпадъци във Вълчи дол. Граждани и институции могат да получат безвъзмездно пластмасови компостери, осигурени по европроект. Получената екологична тор ще се ползва за наторяване на паркове и градинки в общината.

Осигурени са 120 компостера с различен капацитет. Полученият компост може да се ползва от домакинства, детски градини, училища и други институции, но може и да се предоставя на Община Вълчи дол, която ще го извозва, обясни председателят на сдружение „Форум Гражданско общество“ Борислав Френчев, предаде Дарик.

Неправителствената организация и община Вълчи дол заедно реализират проекта на стойност малко над 350 00 лева, осигурени по Оперативна програма „Околна среда“.

Извозването и складирането на компоста ще става с помощта на  специализиран камион, закупен със средства по проекта. Издаден е и специален наръчник, който разяснява ползите от компостирането и полезна информация за самия процес.

Засега раздадените компостери са около 15. От най-големите съдове, които са с обем 1830 литра, могат да се възползват цели села или институции. По-малките, които са по 280 литра, са по-подходящи за домакинствата.

Коментари

Новини Варна