IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
12:40 | 21 април 2023
Обновен: 08:22 | 2 май 2024

Ясни са номинациите за награда „Варна“ 2023 г.

Петима личности и четири колектива са допуснати от седемчленното жури

По материала работи: Слав Велев
Ясни са номинациите за награда „Варна“ 2023 г.

Ясни са номинациите за награда „Варна“ за 2023 година. Петима личности и четири колектива са допуснати за призовете за ярки постижения в областта на културата за 2023 г. С тайно гласуване седемчленното жури за присъждане на отличието допусна деветте номинации, които не са окончателни.

Съгласно общинския Статут, преди да определи крайните си решения, журито обявява кандидатурите за публично обсъждане. До 3 май 2023 г. всички заинтересовани могат да се включат с мнения и становища, адресирани до ПК “Култура и духовно развитие” на Общинския съвет, до журито или до председателя на комисията и журито Мария Тодорова. Писмата се внасят в деловодството на Община Варна.

Окончателните решения на журито ще се вземат с тайно гласуване на 4 май при съобразяване с изразените становища по време на общественото обсъждане и ще се изпратят в комисия "Култура и духовно развитие" за подготвяне на проекти за решения на Общинския съвет. Заседанието ще бъде открито за гражданите.

Номинирани за награда „Варна“ в областта на културата за 2023 г. са следните личности и колективи:

ГОЛЯМА НАГРАДА „ВАРНА”

Живко Дончев – за цялостно творчество и  високи постижения в областта на пластичното и изящното изкуство, за подчертания му принос в естетизацията на Варна, за таланта му да организира фестивала за дигитални изкуства FUTURO и първата изложбена зала  „Аспарухово арт“ в пространството на читалище „Просвета 1927“.

І. ЛИТЕРАТУРА

Няма номинации.

ІІ. ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА

Мария Зафиркова  - за мащабната й ретроспективна изложба, представяща живопис, графика, рисунки, инсталации – месец декември 2022 г.

Екипът на Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна – за успешно осъществения художествен форум „Изкуството като противодействие“ в контекста на съвременното професионално изкуство   – месец септември и октомври 2022 г.

ІІІ. ТЕАТЪР

Балена Ланджева - за силното актьорско присъствие и завладяващото изпълнение на ролята на Алиса в мюзикъла „Алиса в огледалния свят“ – 2022 г.

Екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ - Варна –  за ярката интерпретация на комедията „Клетка за пеперуди“ и убедителното актьорско присъствие на съвременната театрална сцена – 2022 г.

ІV.  МУЗИКА

Няма номинации.

V. ОПЕРА

(изпълнителско изкуство).

Екипът на Държавна опера-Варна – за високите художествени постижения на балетната трупа в новите хореографски редакции на „Копелия“, „Лешникотрошачката“, „Лебедово езеро“ и „Жизел“ с успех на три континента – 2022 г.

VІ. ТАНЦ

Няма номинации.

VІІ. КИНО

Екипът на Регионален телевизионен център – Варна (документално кино) - за документалния филм „По стъпките на основателите. Заветът на братя Шкорпил“, посветен на 120 г. от създаването на Варненското археологическо дружество и опазването на културно-историческата памет на Варна – 2022 г.

VІІІ. АРХИТЕКТУРА

Екипът на архитектурно студио „STARH“ – за приноса му в популяризирането на съвременната архитектура на Варна на национално и международно ниво с реализираните през 2022 година сгради: Umani Hotel,  Eos,  Aquahouse Hotel&SPA.

IХ. ЖУРНАЛИСТИКА

Даниела Стойнова – за обществено значимата и ползотворна за варненци и институциите на Варна журналистическа работа чрез авторското радиопредаване "В ефир сте" по БНР-Радио Варна и кореспондентска дейност по програма „Хоризонт“ на БНР.

Румен Сарандев - за професионалната му работа на терен, отразяваща актуални обществени събития, вкл. бежанската вълна през 2022 г. в Украйна, и за участието му в колективната изложба на варненските фоторепортери с нерепортажни фотоси Alter Ego („Другото Аз”) в програмата на „Пролетния сезон на изкуствата ” – месец април 2022 г.

Коментари

Новини Варна