IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
10:20 | 29 април 2023
Обновен: 07:14 | 29 март 2024

Мъж се прибра за рождения ден на сина си, но го арествуаха на летището във Варна

32-годишният Антон П. е обявен за международно издирване за измами от Районен съд – Тиргартен в Берлин

По материала работи: Слав Велев
Мъж се прибра за рождения ден на сина си, но го арествуаха на летището във Варна

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Варна за предаването на 32-годишния Антон П. на властите в Германия във връзка с водено срещу него разследване за измами.

Максималният размер на предвиденото наказание, според германския Наказателен кодекс е 10 години. Престъплението, за което е разследван 32-годишният мъж, е наказуемо и по българското законодателство.

Антон П. е обявен за международно издирване от Районен съд – Тиргартен, град Берлин въз основа на Европейска заповед за арест (EЗА), издадена на 06.09.2022 г. Обвинението спрямо него е, че в периода от 29 март 2020 г. до 8 април 2020 г., извършил серия измами – получил помощи и причинил щети на обща стойност 41 800 евро.

Антон П. е задържан на ГКПП „Аерогара – Варна“ на 28 април 2023 г.

Пред състава на Варненския окръжен съд мъжът отказа да бъде доброволно предаден на искащата държава. Обясни, че си е дошъл в България заради рождения ден на своя син и поиска да му бъде определена мярка „домашен арест“.

След преценка на събраните по делото доказателства и като съобрази  становищата на страните, Варненският окръжен съд прие, че искането за предаването на Антон П. е съобразено с изискванията на Закон за екстрадицията и ЕЗА. Според съда, предвидената завишена санкция за престъплението, за което е обвинено лицето крие реална опасността то да се укрие от наказателно преследване. С оглед обезпечаване на присъствието на Антон П. в предстоящото производство по екстрадиция, съдът прецени, че спрямо него следва да бъде взета най- тежка мярка за неотклонение - „задържане под стража“.

Определението на съда може да бъде обжалвано.

Коментари

Новини Варна