IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
11:40 | 4 май 2023
Обновен: 05:36 | 5 май 2024

1,6 млн. лева са заложени за проекти в общинския фонд „Култура“ във Варна

През 2023 г. ще продължат ремонтните дейности в зоокъта, има пари и за на къщата на Антон Новак

По материала работи: Слав Велев
1,6 млн. лева са заложени за проекти в общинския фонд „Култура“ във Варна

Заседание на ПК "Култура и духовно развитие" към Общински съвет - Варна/Снимка: Общински съвет - Варна

1,6 млн. лева са предвидени в местната хазна за финансиране на проекти на конкурсен принцип от общинския фонд „Култура“ във Варна. Сумата e заложена в бюджетните разчети и лимити на Община Варна за функция „Култура, спорт и почивни дейности“, които бяха разгледани на днешното заседание на ресорната комисия към Общинския съвет.

Средствата по фонд „Култура“ са с 600 хил. лева повече спрямо тези в бюджета за миналата година. За финансиране на фестивали, конкурси и проекти в сферата на културата общината е планирала 1 млн. лева. Други 400 хил. лева са заделени за проектни предложения в областта на любителското изкуство – музикално, сценично, визуално, творчески работилници и др., които се реализират с участието на деца и младежи до 18г. Включени са също 200 000 лева за подкрепа и стимулиране на качествени медийни проекти.

Проекторамката за функция „Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело“ е в размер на 30 млн. лева. Почти 4,5 млн. лева от тях са за организиране и финансово подпомагане на международни и местни културни прояви, включително на проектите по фонд „Култура“.

Има заложени средства за ремонта на къщата на създателя на Морската градина във Варна Антон Новак. Тя се намира в Приморския парк и е в много лошо състояние. Община Варна работи за нейното възстановяване и превръщането й в  „Посетителски център – Антон Новак“ към РИМ - Варна, с постоянна експозиция, отразяваща живота и делото на Антон Новак, с възможности за провеждане на семинари, обучения, презентации, постоянни и временни изложби, конференции и други събития.

През 2023 г. ще продължат ремонтните дейности в зоокъта, който също е част от функция „Почивно дело, култура и религиозни дейности“. Планирано е и разширение на системата за видеонаблюдение в зоопарка.

На днешното заседание съветниците подкрепиха инициативата на сдружение „Български родолюбци“ за изграждане на бюст-паметник на българския генерал Иван Колев по повод 160 години от рождението му, които се навършват на 15 септември 2023 г.

Коментари

Новини Варна