IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
14:30 | 11 май 2023
Обновен: 05:45 | 20 април 2024

Община Варна дава 16 дка старо депо за отпадъци за нов парк в „Галата”

Парцелът се намира в горната част на квартала

По материала работи: Слав Велев
Община Варна дава 16 дка старо депо за отпадъци за нов парк в „Галата”

Снимка: Сдружение “Парк Борисова градина – Галата”

Община Варна ще предостави 16 декара общинска земя за развитието на парка в кв.„Галата”. Това реши местният парламент на днешното си редовно заседание, предаде Дарик.

Парцелът се намира в горната част на квартала и допреди няколко години бе старо депо за строителни отпадъци. Ще се стопанисва от създаденото от ентусиасти сдружение “Парк Борисова градина – Галата”. 

По инициатива на сдружението и с лични средства до момента там са засадени над 500 широколистни и иглолистни дървета, изградени са над 300 метра алеи, поставени са осветителни тела, кошчета и пейки, разкри пред съветниците Янчо Янчев, председател на сдружението и основен двигател на инициативата.

Желанието на ентусиастите е да развият начинанието си, превръщайки мястото в истински парк, какъвто в крайния варненски квартал никога не е имало.

До момента са залесени 11 декара. В облагородяване на останалите 5 декара се планира да участват и варненски ученици от специализирани паралелки.

В парка няма да се разполагат преместваеми обекти и няма да се извършва никаква търговска дейност, увери Янчев.

С друго решение на Общинския съвет сградата на бившия дом “Княгиня Надежда” се предоставя безвъзмездно за управление на Висшия съдебен съвет. Имотът на ул.”Кракра” 2 стои необитаем след прекратяване дейността на сиропиталището. Планира се сградата, която е на три нива, да бъде ползвана от прокуратурата в морската столица. Преди това 100-годишното здание ще бъде основно ремонтирано.

Коментари

нссс ( преди 11 месеца )
трябват ни паркове за да се разхождаме на открито на чист въздух спрете да изкоренявате живите дървета защото дърветата дават кислород действайте
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
анонимен ( преди 11 месеца )
община варна да спре да дава разрешителни за строежи на сгради на варна и трябват паркове за да се разхождаме на чист въздух в моловете и по магазите ни става лошо от застоял въздухпо магазини не се ходи да се разхождаме а само като имаме нужда от определени продукти
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна