IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
12:16 | 12 май 2023
Обновен: 14:33 | 29 април 2024

Оферта: Вкопават фекалната тръба на Варна срещу нови 19 млн. лв.

Фирма на италианец предлага да премести мръсния канал на 15-18 метра под дъното на Варненското езеро

По материала работи: Слав Велев
Оферта: Вкопават фекалната тръба на Варна срещу нови 19 млн. лв.

Снимка: АРХИВ

Постъпила е оферта по пазарна консултация, обявена от Община Варна, за ремонт на напорния тръбопровод във Варненското езеро, чиято авария стана преди повече от 3 години, съобщава Maritime.bg.

Офертата е предложена от базираното във Варна дружество „Ейч Ди – Проджектс консалтинг”, еднолична собственост на гражданин на Италия.

“При състоянието на предоставената от Вас информация за сложните планиметри, приложени към Вашето искане, и въз основа на значителния опит от вече извършени работи, бихме искали да оценим общата стойност на въпросната работа на база 4700 евро без ДДС на линеен метър въз основа на посочената по-горе дължина от 2100 метра, което би довело до обща инвестиция от 9 870 000 евро без ДДС”, пише в офертата, публикувана в сряда в Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки.

От фирмата пишат, че е погрешно да се използва традиционната методика „открит изкоп” за вкопаване на тръбата, която пречи и за приключването на многомилионния проект за удълбочаване каналите на Пристанище Варна.

От дружеството предлагат метод за вкопаване на тръбата, който ще осигури полагането й на дълбочина 15-18 метра под дъното на канала с използване на директен хоризонтален сондаж (HDD).

В документа на фирмата се посочва за „значителен опит” в подобни дейности. Справка на Maritime.bg в Търговския регистър обаче показва, че от 2019 г. насам въпросната компания не развива активна дейност.

Коментари

Новини Варна