IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новини Варна
17:00 | 12 май 2023
Обновен: 17:40 | 23 април 2024

Надзирателите от Варна: Заплатите са ниски, а затворниците агресивни

Работим сред плъхове и дървеници, жалват се пазачите в затвора

По материала работи: Слав Велев
Надзирателите от Варна: Заплатите са ниски, а затворниците агресивни

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Заплатите ни са ниски, а работим сред плъхове, дървеници и агресивни затворници, жалваха се служителите на варненската тюрма. Пазачите в затворите излязоха на протест тази сутрин в цялата страна. Вчера, след среща със служебния министър на правосъдието Крум Зарков, Синдикатът на служителите в затворите в България обяви, че протеста няма да бъде отменен, защото от министерството продължават да твърдят, че проблем не съществува и са били взети достатъчно мерки за подобряване на ситуацията с работната среда и заплатите на надзирателите.

От синдиката поставиха искане за незабавно преразглеждане и отмяна на всички указания с цел „бюджетни икономии“, влошаващи условията на труд, увеличаващи натоварването и нарушенията на трудови права на работещите, и излагащи на риск дейностите засягащи правата на лишените от свобода. Сред другите искания на синдиката са запознаване с разчетите и стандартите за финансиране на ГД „Изпълнение на наказанията” и ГД „Охрана”, във връзка с предложения законопроект за бюджет за 2023 г. на служебното правителство, безусловно прилагане на принципа на „нулева толерантност” към всякакви прояви на агресия срещу персонала и решаването на други системни проблеми.

„Под „бюджетни икономии“ се има предвид въвеждането на 12-часови, вместо 24-часови работни смени. Това доведе до намаляване на заплащането за извънреден труд, но създава риск за сигурността, защото на смяна са по-малко надзиратели. Сега един надзирател отговаря за между 50 и 100 лишени от свобода. Когато броят ни намаля, агресията, от страна на затворниците, се увеличи“ Това каза за Радио Варна Венелин Енчев, който е служител във Варненския затвор и член на Управнителния съвет на Синдикалното дружество във Варна.

„Сред другите големи проблеми е недокомплекта. Все повече хора напускат, а новоназначените са малко. От началото на годината са напуснали поне 50-60 човека. В същото време се натрупват и голям брой дни за отпуска, защото хората няма как да излязат в платен отпуск. Има хора със 120 дни невзет отпуск. Желаещите да работят като надзиратели са малко, защото условията на работа са лоши, а заплатите са ниски. Стартовата заплата е 1200 лева.“, съобщи още Венелин Енчев.

„Условията на труд са под всякаква критика. Няма обособени помещения, в които да се нахраним като хората или почиваме. Навсякъде се разхождат плъхове и хлебарки. Дървениците също са сериозен проблем. Целите сме нахапани. Наложи се колега да смени обзавеждането в дома си, заради дървениците, които беше донесал от затвора.“, разказа синдикалистът.

Коментари

Новини Варна