IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
13:15 | 19 май 2023
Обновен: 00:27 | 18 април 2024

Връчват награда „Варна“ на 22 май

Тази година носител на големия приз е скулпторът Живко Дончев

По материала работи: Слав Велев
Връчват награда „Варна“ на 22 май

Годишните награди „Варна“ ще бъдат тържествено връчени на 22 май, (понеделник),  от 11 ч. в зала „Пленарна“ на Община Варна. Отличията за ярки постижения в сферите на културата, науката и образованието по традиция се дават в навечерието на 24-ти май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Номинациите се правят от граждани, сдружения, неправителствени организации, колективи, които преминават през обществено обсъждане и се приемат от Общински съвет - Варна.

Тази година носител на голямата награда „Варна“ е скулпторът Живко Дончев, отличен за цялостно творчество и високи постижения в областта на пластичното и изящното изкуство, както и за подчертания му принос в естетизацията на Варна. Ще бъдат връчени още 16 индивидуални и 14 колективни награди в различните сфери.

Идеята за създаване на отличията възниква в далечната 1965 година, когато Градският съвет във Варна взема решение да учреди ежегодни награди за стимулиране на творчеството на варненските автори. За първи път отличията се връчват през 1972 година.

Коментари

Новини Варна