IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
15:40 | 8 юни 2023
Обновен: 13:01 | 26 април 2024

Правят полигони във Варна за практическо обучение на децата по пътна безопасност

Курсовете ще бъдат за ученици от 10 до 14-16-годишна възраст

По материала работи: Слав Велев
Правят полигони във Варна за практическо обучение на децата по пътна безопасност

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Предстои обучение и създаване на полигони за изграждане на навици за безопасно шофиране при децата. Това съобщи за Радио Варна Димитър Лазаров-Джако от варненския мотоклуб "Диви деца". Целта на обученията е младото поколение да спазва правилата за движение по пътищата и от малки да се научат как да се държат като участници в движението. 

Практичното обучение с наличието на кръстовища, полигони и светофари, където на практика, а не само на теория, ще се изучават основните правила, ще се провежда в училищата. Първоначално полигоните ще бъдат мобилни, а децата ще се обучават по график. Ще бъдат поставяни и чертани необходимите знаци. "След това планираме да се създаде един постоянен полигон", каза още Лазаров.

Той допълни, че има подкрепата на район "Младост". "Виждам, че имаме пълна подкрепа и от Общинската и Областната комисията по безопасност на движението", допълни той. 

Идеята е полигонът да е с демонстрации на пешеходни пътеки, светофарни уредби, движение на колелета и с участието на мотоциклетисти. 

Плановете са да се въведе масово във варненските училища. Обученията ще бъдат за деца от 10 до 14-16-годишна възраст.

Всеки е участник в движението - и пешеходците, и велосипедистите, и мотористите, и шофьорите, припомни Лазаров. На полигоните децата ще имат възможност да се включат в това движение, а не само да се научат как да пресичат на светофар или на пешеходна пътека, до което се свеждат към този момент обученията в училище по безопасност на движението. 

В обученията ще се включват и инструктори от шофьорски школи, полицаи от КАТ и други структури, пряко ангажирани с безопасността на движението. 

Подробностите чуйте в разговора на Даниела Стойнова ТУК

Коментари

Новини Варна