IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Новини Варна
17:00 | 8 юни 2023
Обновен: 01:43 | 14 юли 2024

Европейски магистрати от 7 държави са на посещение във Варна

Основната цел на програмата е подобряване на практическите познания по отношение на други съдебни системи

По материала работи: Слав Велев
Европейски магистрати от 7 държави са на посещение във Варна

Снимка: Окръжен съд - Варна

По покана на Окръжен съд – Варна на едноседмично работно посещение гостуват девет съдии и четирима прокурори от 7 европейски държави – Германия, Испания, Италия, Португалия, Полша, Румъния и Франция. Визитата им е в рамките на програмата на Европейската мрежа за съдебно обучение EJTN (European Judicial Training Network) за обмен на опит и информация между представители на органите на съдебната власт.

Основната цел на програмата е подобряване на практическите познания по отношение на други съдебни системи, включително правото на ЕС и законодателството в областта на човешките права, чрез преки контакти, обмен на мнения и опит между съдии и прокурори от различни държави-членки на Съюза.

Гостите бяха посрещнати във Варна от председателя на Варненския окръжен съд – съдия Марин Маринов и координатора на визитата – съдия Мария Терзийска, която е заместник-председател на институцията и ръководител на Търговско отделение. Магистратите имаха среща с колегите си от Районния и Административния съд във Варна. Имаха възможност да разгледат специализираното помещение на изслушване на непълнолетни – т.нар. „Синя стая“, като и Центъра за медиация. За прокурорите и съдиите, разглеждащи наказателни дела, беше изключително интересно посещението във варненския затвор. Срещата там продължи над два часа, като европейските магистрати задаваха въпроси за правомощията и начина на работа на затворническата администрация, както и за достъпа до съд на задържаните лица. 

Прокурорите и съдиите от ЕС посетиха и факултет „Правни науки“ в Икономически университет – Варна, за да научат повече за начина, по който се обучават бъдещите специалисти от „Съдебна администрация“. Част от гостите, които разглеждат граждански дела, се запознаха и с работата на Регионалната дирекция на Държавната агенция за закрила на детето в града.

Чуждестранните магистрати посетиха и някои от забележителностите на Варна – Аладжа манастир и резиденция Евксиноград. Чрез пешеходна обиколка в централната част на Варна, юристът – краевед Християн Облаков запозна гостите с местата, които съхраняват паметта за събития и хора, свързали живота си с основаването на съдебното дело във Варна.

Коментари

Madurko ( преди 1 година )
Дебели, мазни, гадни , противни, оядени от държавните заплатки и премийки ***, цъкат си на телефончетата, заплатките вървят а народа кучета го яли. Ей тия са топ *** в държавата , непосредствено последвани от съдиите. От *** по-***. Цялата държава е ***. В нея живеят ***, в управлението са само *** (от *** по-***), за тях гласуват ***. от чистачка до президент ВСИЧКО Е МАЛОУМНО.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Дед Колю ( преди 1 година )
Кой от кой по мълумен на тази снимка, начело с улигофрена Марин Маринов.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна