IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
10:20 | 16 юни 2023
Обновен: 20:14 | 23 април 2024

Варненци декларираха над 11 млн. лв. данък за възстановяване

Над 40 хил. са подадените декларации с ПИК и КЕП във Варна

По материала работи: Слав Велев
Варненци декларираха над 11 млн. лв. данък за възстановяване

Сградата на ТД на НАП - Варна/Снимка: Черно море/АРХИВ

Варненци са декларирали над 11 млн. лв. данък за възстановяване за 2022 година, съобщиха от териториалната дирекция на НАП.

Ръст в броя на данъкоплатците, възползвали се от различни данъчни облекчения, както и повишена данъчна култура. Това е равносметката от приключилата на 02.05.2023 г. кампания за деклариране на доходите на физическите лица, придобити през 2022 година, съобщават от НАП Варна.

Над 11 700 варненци са подали декларациите си по електронен път с посочена сума на надвнесен данък, подлежащ на възстановяване. Те са се възползвали от данъчни облекчения за деца и за деца с увреждания, за намалена работоспособност, облекчение при доброволно осигуряване и застраховане, за лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, дарения и данъчно облекчение за млади семейства. Повече от 11 млн. лв. е декларираният за възстановяване данък за 2022 г., което е ръст от почти 4 млн. лв., в сравнение  с предходната година, сочат данните на администрацията.

От общо приети над 50 400 декларации,  повече от 40 хил. са подадени по интернет чрез ПИК и КЕП. Спрямо данните от кампанията през 2022 г. има ръст от близо 5 % на общо подадените декларации и увеличение от 7 %  на тези по електронен път.

От НАП Варна обръщат внимание, че данъчните облекчения могат да се ползват при условие, че не са налице публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение, към датата на подаване на годишната данъчна декларация, включително и при подаване на коригиращи данни.

Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите за 2022 г. изтече на 2 май тази година, но по закон до 30 септември гражданите имат възможност еднократно да коригират декларираните данни, като подадат еднократна коригираща декларация. При установени неточности и в коригиращата декларация, данъкоплатците имат още една възможност да поправят въведените данни, като данъчните ги информират по имейл или телефон за реда и начина, по който да бъдат отстранени несъответствията. От агенцията апелират към гражданите да проверяват редовно своите имейли и да отговарят на обаждания по телефона от скрит или неизвестен номер, тъй като телефонната централа на местния офис не се визуализира при позвъняване.

Повече информация за декларирането и плащането на данъци, гражданите могат да намерят в сайта на приходната агенция - www.nra.bg или от Информационния център на НАП: 0700 18 700 или на 02/9859 6801, на цена, според тарифата на съответния оператор.

Коментари

Новини Варна