IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
16:45 | 20 юни 2023
Обновен: 12:55 | 11 декември 2023

Назначиха нова задача към експертизата за преместваемите обекти на "Хоризонт"

Експерт ще мери 100-метровото им отстояние от плажната ивица

По материала работи: Слав Велев
Назначиха нова задача към експертизата за преместваемите обекти на "Хоризонт"

Административен съд - Варна/АРХИВ

Днес се проведе съдебно заседание по делото, образувано по протест на Районна прокуратура – Варна, с което се иска обявяване на нищожност на  Разрешение №1/18.01.2022 г. на Гл. архитект на Община Варна, с което е разрешено на „Овърсийз - Хоризонт“ АД поставянето на 10 бр. преместваеми обекти, разположени на територията на два поземлени имота в Приморски парк, м. Салтанат, гр. Варна.

На днешното съдебно заседание съдът изслуша вещото лице, на което бе възложено да изработи допълнителна СТЕ (съдебно-техническа експертиза) и да отговори дали процесните два имота, на които са разположени преместваемите обекти, попадат в зона „А“, съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, като вещото лице да извърши съответните измервания. В допълнителната СТЕ вещото лице определя поставените обекти като напълно отговарящи на характеристиката „преместваеми“ и определя тяхното местоположение „на по-малко от 100 м от плажната ивица“. По искане на страните, съдът възложи допълнителна задача на вещото лице, за изготвянето на Протокол за трасиране, с цел указването в него на това, до къде точно достига краят на 100-метровата линия от плажната ивица до двата имота и поставените на тях обекти.

Съгласно изискано с протоколно определение от съда от Министъра на регионалното развитие и благоустройството удостоверение относно статута на гр. Варна и по-конкретно, попада ли в територията на националните курорти, съдът докладва, че е прието Решение №153/24.02.2012 г., според което  Варна е „климатичен курорт с национално значение“.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 26 септември 2023 г. от 13.45 ч.

Коментари

Новини Варна