IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
12:20 | 21 юни 2023
Обновен: 14:12 | 2 май 2024

Ново НПО се заяви преди изборите във Варна

"Да си върнем Варна" обещава ежемесечен референдум за всички решения

По материала работи: Слав Велев
Ново НПО се заяви преди изборите във Варна

Снимка: "Да си върнем Варна"

Ново НПО се заяви преди изборите във Варна. To носи името "Да си върнем Варна" и целта му е града да се превърне в истинска морска столица на България, благоустроена, с подобрена инфраструктура, зелени зони без презастрояване и гостоприемна за туристи.

По думите на учредителите, тази идея може да се реализира чрез засилен граждански контрол и максимално участие на варненци в местното самоуправление.

Осем от учредителите на неправителствената организация избраха Морското казино за своя първи брифинг, като подчертаха, че това е емблематично място, в което витае духът на стара Варна. Всички те са кореняци варненци, в активна възраст, семейни и експерти всеки в своята област. Председател на Инициативния комитет е Георги Игнатов.

„Харесва ли ви това, което се случва с града ни днес? Доволни ли сте от начина, по който се управлява Варна и се харчат парите на варненци? Къде отива бюджетът на общината? Не считате ли, че представителите на гражданите в местния парламент трябва да защитават интересите на всички варненци, а не само на отделни икономически субекти? Кметът на града не трябва ли да е истинския негов лидер? Решени ли са транспортните проблеми, на инфраструктурата, на кварталите, на младите хора? Не смятате ли че варна заслужава много повече, че отново с гордост трябва да бъде наричана „морска столица“- с тези риторични въпроси се обърна към журналистите говорителят на инициативния комитет Руслан Иванов. Той разясни и защо новата организация е избрала това име: „Защо да си върнем Варна? Защото ни се струва, че Варна е отвлечена! Всички ние сме заложници на тесни икономически интереси, представлявани от до болка познати играчи, решили, че Варна им принадлежи изцяло! Искаме да събудим варненци, да изправят чела, да придобият куража, да бъдат смели и да вземат съдбата на своя роден град в ръцете си! „, посочи още Руслан Иванов.

„Ние сме граждани, които са родени, израснали и работили за града си и сме в активната възраст между 40 и 50 години. Нашият роден град достатъчно е дал на нас, сега искаме ние да му дадем, ние да бъдем полезни за него!“,  го допълни и Георги Игнатов. „Разходете се и погледнете улиците, центъра, Морската градина, крайбрежната алея и вижте дали това ви харесва! На нас не! Искаме да си върнем Варна от нашето детство- с чистите улици, с  красивите постройки, с тихите централни улици и спокойствието, и безопасността!“ посочи още Игнатов.

Сред членовете на УС на сдружението са още финансовият консултант Свилен Дачев, адвокат Християна Джавгова, Силвия Колева, хотелиер, Екатерина Бондокова, маркетинг специалист, Теодора Янева, оператор въвеждане на данни, Ирена Чунгарова, експерт социални медии.

Всички те са обединени от идеята за промяна на Варна, за облагородяването й и превръщането й в привлекателна морска дестинация.

ИК „Да си върнем Варна“ е формулирал в 12 точки работещите решения как да се реализира стратегическата му цел:

1.Ежемесечен дигитален референдум на всички решения, които касаят обществените процеси в общината.

2.Създаване на шест Обществени посредника /1 общински и 5 районни/, които, по подобие на омбудсмана да представляват Гражданина пред общинската администрация.

3.Ежегодно онлайн атестиране на общинската администрация за нейната експертна и функционална компетентност.

4.Създаване на обществен одиторски комитет от експерти за проверка на всички публични финанси /договори, обществени поръчки, възложителни процедури/.

5.Създаване на квартални строително - надзорни комитети, които да участват в приемането на всички строителни мероприятия на общината.

6.Създаване на обществени съвети от експерти на квартален принцип за архитектурното и техническо състояние на сградния фонд.

7.На аутсорсинг публично-частен принцип да се възстанови кварталният отговорник, който да подпомага органите на реда.

8.Създаване на районни "зелени патрули" следящи опазването на екологичното и животинско многообразие на Варна.

9.Създаване на райони здравно - социални звена за хора в неравностойно положение.

10.Изграждане и реновиране на детски и спортни площадки чрез публично-частно партньорство с общината.

11.Въвеждане на данъчни облекчения за инвеститори в инфраструктурата и социална дейност.

12.Аутсорстване чрез публично-частно партниране на всички изоставени и безстопанствени сгради и части от градската инфраструктура.

Според учредителите, тези цели могат да се постигнат чрез местен референдум.

НПО-то е отворено към всички будни граждани на Варна, без предварителни условия за членство, посочи Руслан Иванов на журналистически въпрос кой може да членува в комитета. Георги Игнатов допълни, че сдружението ще си партнира с други неправителствени и браншови организации, с младежки клубове и др.
 

Коментари

Новини Варна