IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новини Варна
16:55 | 21 юни 2023
Обновен: 01:38 | 28 април 2024

Община Варна е готова да ремонтира поликлиниката в "Аспарухово"

Започва предоставянето на здравни услуги от разстояние чрез телемедицина

По материала работи: Слав Велев
Община Варна е готова да ремонтира поликлиниката в "Аспарухово"

ДКЦ „Св. Иван Рилски“/Снимка: АРХИВ

Община Варна е готова да предостави средства за ремонта на ДКЦ „Св. Иван Рилски“ във варненския квартал „Аспарухово“. Финансирането ще бъде отпускано поетапно, стана ясно на днешното заседание на комисията по здравеопазване, на което беше обсъдена ситуацията със здравното заведение. По предписание на РЗИ-Варна е необходим спешен ремонт на зданието, строено през 1968 г.

Малко над 685 хил. лева ще струва цялостният ремонт на сградата на ДКЦ „Св. Иван Рилски“ на база осреднени цени за строителство за 2023 г. Членовете на комисията дадоха съгласието си за отпускане на близо 150 хил. лв. с ДДС от тазгодишния бюджет на Община Варна, като в случая е необходимо също одобрението на финансовата комисия, а след това и на Общинския съвет. Със средствата ще бъде обновен първият етаж на здравното заведение. 

Местният парламент през миналата година осигури финансова подкрепа за ДКЦ „Св. Иван Рилски“. Съветниците тогава гласуваха близо 152 хил. лева за ремонт на покрива на лечебното заведение.

На днешното заседание стана ясно също, че Община Варна е подготвила нова общинска програма, свързана с предоставянето на здравни услуги от разстояние чрез телемедицина. Тя ще осигури достъп до специални грижи, без да е необходимо да се посещава лекарски кабинет. Това ще се постигне чрез телемедицинско устройство с отделни модули за различни изследвания.

Програмата е пилотна, ще се изпълнява от ДКЦ V “Св. Екатерина“ и се предвижда през тази година тя да обхване 547 души. По едно телемедицинско устройство ще получат комплексът за социални услуги за възрастни хора „Гергана“, детска градина „Ален мак“ и училището за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“.

Необходимият финансов ресурс за изпълнение на програмата е 34 400 лв., от които 14 400 лв. са за закупуване на трите телемедицински устройства, бе съобщено на заседанието. 

Коментари

Новини Варна