IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
12:40 | 24 юни 2023
Обновен: 08:51 | 29 април 2024

Представители на 9 иновационни долини от Европа “търсят съкровища“ във Варна

Те ще се включат в 4-часов опознавателен тур на морската столица

По материала работи: Слав Велев
Представители на 9 иновационни долини от Европа “търсят съкровища“ във Варна

Снимка: Община Варна/АРХИВ

9 групи от девет "дълбокотехнологични иновационни долини" в Европа се включват в опознавателен тур на Варна в рамките на днешния, втори ден от Международното събитие за предприемачи "Старт фор фючър" (Start for Future): Среща на върха 2023, открито в Икономически университет - Варна.

“Групите се събират в Археологическия музей. Днес участниците във форума ще се включат в алтернативен формат на обща работа в мрежа по подобие на модела “търсачи на съкровища“. Участниците ще бъдат разделени на групи като всяка една ще носи името на една от иновационните долини в Европа, които бяха представени в рамките на първия ден на събитието в Икономически университет – Варна. Целта е изграждането на връзки между различните международни екипи, които ще бъдат девет на брой, колкото са и иновационните долини, които бяха представени във Варна“, каза за БТА Малвина Илиева, изпълнителен директор и основател на  “The Edge“. 

Участниците ще имат възможност да направят интересни упражнения за сплотяване на екипите, а след това да се включат в 4-часов опознавателен тур на Варна. “Ще могат да видят най-интересните забележителности на града, като същевременно се надяваме да изградят ползотворни сътрудничества или да заздравят постигнати такива. Идеята е чрез игрова форма, чрез преживяване и проучване на средата около тях участниците да се опознаят един друг. Разбира се, обвързваме всичко това с иновационните долини, затова и всяка група ще носи името на определена долина. Накрая на деня ще очакваме от участниците да споделят изводите, до които са достигнали и какво трябва да направят, за да може всички иновационни долини да работят като една. Това е и идеята на ЕС – всички тези организации в различни точки на Стария континент да могат да работят като една мрежа“, каза Илиева. 

Пред международните екипи ще бъде поставено предизвикателство, в което ще трябва да посетят десет туристически обекта. Организаторите са подготвили различни задачи, които трябва да бъдат изпълнени на всяка една от локациите -  да си направят снимка на съответното място, да отговарят на въпроси, свързани с обекта и др. “Подобна работа в мрежа е в основата на подобен тип събития. Това е и причината да наблегнем именно на това през втория ден от форума, защото считаме, че в неформална среда всъщност се изграждат много по-добри партньорства“, посочи още Малвина Илиева. 

Международното събитие за предприемачи "Старт фор фючър" (Start for Future): Среща на върха 2023" се организира от Дълбоко технологичен иновационен порт - Варна, създаден по инициатива на висшето училище и "Джуниър Ачийвмънт България" (Junior Achievemen Bulgaria). В два поредни дни събитието събира иноватори от цяла Европа, като целта е постигане на сътрудничество и задълбочено изследване на възможностите за развитие на иновационни модели за устойчив растеж в икономически, социален, екологичен и културен аспект. Сред гостите са представители на бизнеса и индустрията, висши учебни заведения, на изпълнителната и местната власт, стартъпи, изследователи и иноватори.

Коментари

Новини Варна