IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
11:10 | 26 юни 2023
Обновен: 16:18 | 28 април 2024

Няма замърсяване на въздуха след пожара в инсинератора край Варна

Няма запалени отпадъци и замърсяване в района на Девня, уверяват от „ЕкоСейф“

По материала работи: Слав Велев
Няма замърсяване на въздуха след пожара в инсинератора край Варна

Няма замърсяване на въздуха в Девня след пожара снощи. Това сочат резултатите от автоматичната станция за замерване на въздуха в района на инсинератора.

Данните показват, че няма отклонение от нормите за качество на въздуха, съобщиха от РИОСВ във Варна.

В инсинератора в Девня няма горящи отпадъци и замърсяване на околната среда. Пожарът е потушен незабавно, като няма щети и наранявания на служители. Това обяви Станислава Евтимова, управител на „ЕкоСейф“, което дружество е собственик на предприятието. След пороен дъжд - 70 л на квадратен метър, и силни гръмотевици, по неустановени все още причини са забелязани пламъци в задната част на площадката, където се съхраняват малко количество отпадъци в затворени и обезопасени контейнери. Съоръжението не е било в работен режим и не е имало служители на обекта.

Охраната в завода незабавно е извикала пожарната и полицията, като същевременно са започнали действия по неговото потушаване и ограничаване с наличната противопожарна система на обекта. От РСПБЗН- Девня са реагирали светкавично и ситуацията е бързо овладяна.  Информирани са РИОСВ – Варна, които веднага са  пристигнали на обекта и са стартирали измерването на въздуха с мобилна станция. Екипът на „Екосейф“ Девня е дошъл веднага на място, за да контролира процеса и е осигурен допълнителен наблюдаващ екип през нощта.

„Призоваваме гражданите да не спекулират с темата, защото няма опасност от замърсяване на въздуха и въобще на околната среда“. Всички мерки и инструкции по безопасност са приложени незабавно по протокол, подчерта Евтимова, която също е пристигнала на обекта след като е информирана. Тепърва от дружеството ще правят анализ на възникналата ситуация и причините довели до нея. Всички необходими действия ще бъдат предприети.

Българската компания „ЕкоСейф“ ООД инвестира допълнителни 10 млн. лв. в нови модерни съоръжения за изгаряне на отпадъци в своето предприятие в Девня. „Съоръженията са най-съвременните в световен мащаб, с което ще отговорим на най-високите европейски екологични норми и изисквания по отношение на изгарянето на отпадъци, опазването на околната среда и въздуха“, каза Евтимова. Оборудването се доставя от водещ световен производител с доказан опит в изграждането на такива технологии.

Новата инвестиция включва подмяна на скарната пещ с ротационна, гарантираща максимална степен и ефективност на изгаряне и допълнителна система за очистване на газовете, даваща възможност за постигане на нива на емисиите, отделяни в атмосферата, в пъти по-ниски от допустимите европейски екологични норми. Мониторинговата система също е нова и следи емисиите в реално време, произведена от германския концерн SICK AG. Тя произвежда лазерни сензори за измерване на показателите на въздуха за индустрията, известна с прецизността си, обясни Станислава Евтимова.

„ЕкоСейф“ ООД е дружество, специализирано в сферата на управление на отпадъците. Част от дейностите са оператор на единственото частно съоръжение за обезвреждане на опасни и болнични отпадъци на територията на България. Дружеството е регистрирано като търговец и брокер, и притежава съответните разрешителни за третиране в .т.ч, преопаковане на отпадъци, събиране и транспортиране на територията на цялата страна.

Коментари

Новини Варна