IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
10:40 | 29 юни 2023
Обновен: 21:48 | 29 април 2024

Успешно приключи подготовката на украински ученици във Варна (СНИМКИ)

20 младежи от Украйна прекараха 4 месеца в Центъра за извънкласно обучение

По материала работи: Слав Велев
Успешно приключи подготовката на украински ученици във Варна (СНИМКИ)

Снимки: Център за извънкласно обучение                                      

Приключи успешно четири месечната подготовка на украински ученици от Варна в Център за извънкласно обучение , осигуряващ подкрепа при изучаване на български език и подготовка на домашните работи.  

В занималнята допълнителната група от 20 украински младежи от 5 до 7 клас, записали се във варненските  училища се подготвяха успешно  от специалисти за Националното външно оценяване и за да не отпадат от образователната ни система.

Центъра за извънкласно обучение се реализира с подкрепата на Обществен дарителски фонд за Варна в партньорството със Сдружение „Енерджи“, които разполагат със специално подготвени за целта педагози и специалисти и оборудвани учебни зали, находящи се на ул. „Генерал Колев“ 92.  

Учениците от украински семейства посещаваха следучилищната подготовка в центъра по редовен график от  месец февруари 2023 г. до средата на  юни. Освен подготовката на уроците, учениците имаха възможност да се включат в исторически екскурзии до старите български столици (Плиска, Велико Търново, Мадара, Велики Преслав) и участваха в интерактивни уроци по българска история и култура. Учениците получиха и извънкласно обучение по „Компютърно моделиране”.

За техните родители Обществен дарителски фонд за Варна създава  онлайн наръчник на украински език за достъпа до пазара на труда и преодоляване н бариерите за започване на работа.

Дейностите са част от проект „Подкрепа за образователната интеграция и интеграцията на пазара на труда на украинските бежанци във Варна“, чрез  Програмата „Глобални предизвикателства-местни решения“, ръководена от Академията за развитие на филантропията в Полша, споразумение 11/GCLS-UA/2023.

Коментари

Новини Варна