IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
16:30 | 7 юли 2023
Обновен: 07:34 | 29 април 2024

Община Варна има проект за цялостен ремонт на северния пътен възел на "Аспаруховия мост"

Обособяват зони за изчакване на тежкотоварните автомобили

По материала работи: Слав Велев
Община Варна има проект за цялостен ремонт на северния пътен възел на "Аспаруховия мост"

Графика: Община Варна

Община Варна има разработен проект за цялостен ремонт на северния пътен възел на "Аспаруховия мост", съобщи заместник-кметът Христо Иванов.

Той уточни, че Общината все още няма бюджет и не са регламентирани финансовите взаимоотношения между държавата и общините, и по тази причина към днешна дата тя не може да осигури финансиране. По думите му Общината ще се опита проектът да бъде включен в капиталовата ѝ програма за следващата година, предаде БТА

Иванов коментира, че ще разпореди да бъде направен оглед на подхода към корабостроителницата и ще бъде планирана рехабилитация на участъка, за да се запълнят дупките и да се осъществява нормален трафик. 

Той съобщи още, че Общината ще запознае всички заинтересовани страни с ремонта, който ще започне в южната промишлена зона между моста „Ропода“ и обръщача на автобусите. Цялата отсечка ще се ремонтира с нова пътна конструкция, тротоар от едната страна и улично осветление. По думите на Иванов ремонтът ще започне максимално бързо.

За забавянето на началото на ремонта на ул. „Подвис“ в града, Иванов каза, че той ще започне, след като изпълнителите ясно и точно обявят графиците за изпълнение и ангажиментите, които имат. През следващата седмица трябва да започне асфалтирането на ул. „Прилеп“ покрай сградата на ВиК, която бе затворена, заради реализацията на проект на водното дружество. 

Община Варна ще обособи зони, в които да изчакват тежкотоварните автомобили, за да не се затруднява трафикът в града, съобщи днес зам.-кметът Христо Иванов. Той уточни, че идеята е да се облекчи движението, както и да няма спиране на камионите по платната на улица "Девня", Аспарухов мост и южна промишена зона. 

Предишни години това е било регулирано със заповед на кмета, предстои да се издаде нова такава, с която да създадем буферна зона за изчакване на тежкотоварните камиони на място, където няма да затрудняват трафика, каза Иванов. Той уточни, че ще бъде предложено обособяване на зони за пребиваване на тежкотоварните автомобили в участък от магистрала „Хемус“ по улиците „Атанас Москов“ и „Девня. По думите му има пространства, които могат да се използват за тази цел. 

Ще се водят разговори с Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и КАТ, за да могат да бъдат регламентирани и обозначени местата, където камионите могат да изчакват. Според него превозвачите ще трябва да направят необходимата организация, за да могат шофьорите на камиони да получават своевременно информация кога да тръгнат.

Темата ще бъде коментирана на среща идната сряда, в която ще участват и представители на превозвачите.

Община Варна ще поиска от Министерството на транспорта и съобщенията (МТС) да ѝ бъдат предоставени авторските права на част от проекта за интермодален терминал, за да може да реализира изграждането на алтернативно трасе на ул. "Девня" в града. Това каза днес след среща в областната администрация заместник-кметът на Варна Христо Иванов.

Той уточни, че ще се осъществи контакт с министерството за изясняване на възможността за юридическо предоставяне на авторските права на разработения идеен проект на транспортната връзка на интермодалния терминал. Ако това не се случи, ще трябва да потърсим възможност да започнем „на чисто“ и Община Варна наново да възложи проект, посочи Иванов.

При успешно взаимодействие, следващите необходими стъпки са процедура по Закона за обществените поръчки за сключване на договор с екипа на проекта, съгласувателни процедури на базата на идейния проект и сключване на договор за изпълнение на технически проект до издаване на разрешително за строеж. След това ще трябва да намерим необходимите средства за строителство, обясни Иванов. Това е планът, който начертахме и би трябвало в кратко време да започне неговата реализация, съвместно между Общината и областната управа, каза той.

Преместване на жп инфраструктура няма да има, ще има премостване на съществуващите жп линии в участъка между бул. „Република“ и бул. „В.Левски“, разясни още заместник-кметът. 

Иванов обясни, че Общината работи от доста време по темата за осигуряване на алтернативно трасе на ул. „Девня“ и изнасянето на тежкотоварния трафик от южната страна на жп линиите. Той припомни, че през 2020 г. е било направено проучване и необходимите срещи с проектантския екип на интермодалния терминал, на които са се запознали с идейните проекти, които са разработени във връзка с транспортно-комуникационната схема на терминала. МТС е предоставило на Общината проекти за транспортните връзки. След като се запознахме с тях, ние установихме, че реализацията на този проект би спомогнала за осъществяване на южен обход на Варна и разтоварване на улица „Девня“ в участъка между бул. „Република“ и жп гарата, каза заместник-кметът. Той допълни, че тогава са били направени постъпки за получаване на авторските права за тази част от проектите на интермодалния терминал, за да може Община Варна да продължи с възлагане на технически проект и последващо издаване разрешително за строеж и реализация на този обект. 

Инициативата за днешната среща е на областния управител Марио Смърков, който посочи, че всички участници са останали доволни от представените планове на Общината. Той допълни, че протоколът от днешната среща ще бъде изпратен с искане за съдействие към Министерството на транспорта и съобщенията и към главния секретар на Министерския съвет.

Коментари

опетков ( преди 7 месеца )
Този "Интермодален терминал" трябва да бъде изхвърлен от плановете за развитие на Варна. Глупост, безумие и измислица на *** Гуцанов. Безумие е да се строи порт на толкова малко място, в средата на града и със затапен отвсякъде транспорт. Има достатъчно огромни, свободни усвояване за терени във Варна - Запад, с готова инфраструктура. Освен това сегашният ни порт е със силно затихващи функции, благодарение на некадърното управление на възпитаниците на Морското училище.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Общината ще ( преди 9 месеца )
Но не би.Не пускайте такива информации,МОЛЯ!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна