IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
11:20 | 8 юли 2023
Обновен: 00:48 | 29 април 2024

Община Варна започва ремонт на ул. „Прилеп“

Затварят ул. „Подвис“ от сряда (12 юли)

По материала работи: Слав Велев
Община Варна започва ремонт на ул. „Прилеп“

Снимка: Община Варна

Община Варна започва ремонт на ул. „Прилеп“ - в участъка от бул. „Васил Левски“ до бул. „Христо Смирненски“. Досега по отсечката се изпълняваше проекта на ВиК- Варна. Това съобщи кметът Иван Портних, който даде пресконференция, в която участваха представители на фирмата, които работи по тези инфраструктурни проекти на общината. 

До момента по проекта на ВиК на улицата е изпълнено изграждане на битовата канализация. Сега със средства на Община Варна ще се направи дъждовна канализация - с отводнителни шахти, както и подмяна на два етернитови водопровода. През това време - за около 40-45 дни, участъкът ще бъде затворен изцяло. След това следва цялостна рехабилитация на трасето, с поставяне на нови бордюри и тротоари, при която улицата ще е проходима, съобщи Милен Гочев, управител на „Инжстройинжинериг“, която извършва ремонтните дейности. 

ВиК все още работят в участъка на ул. „Прилеп“ - от бул. „Христо Смирненски“ до ул. „Патриарх Максим“, където изпълнител е също „Инжстройинжинеринг“.  Милен Гочев увери, че ремонтните дейности ще приключат в срок до един месец и въпреки големите изкопи, защото се изпълнява и водопровод и канализация, ще направят всичко възможно да спазят този срок.

От сряда - 12 юли, Община Варна започва ремонт и на ул. „Подвис“  - от ул. „Никола Козлев“ до кръстовището при Първа езикова гимназия. Там предстои да бъде подменен водопровод отляво и отдясно. Поради тази причина улицата ще бъде изцяло затворена, посочи Гочев. По време на ремонтните дейности по подмяна на бордюри и тротоари улицата ще бъде проходима. Вторият етап от ремонт на "Подвис" ще обхване трасето от Първа ЕГ до бул. „Христо Смирненски“. Очаква се дейностите, без полагане на маркировка, да бъдат готови до средата на септември, каза още Гочев.  

По бул. „Христо Смирненски“ в момента се изпълнява европейският проектът на ВиК за изграждане на водопроводи и канализации. Община Варна ще влезе след завършване на подземната инфраструктура и изпитанията на водопровода, за да асфалтира трасето. 

Ремонтите, включени в проекта на ВиК, бяха забавени с 2 години от правителствата на "Промените" и започнаха едва преди 2 месеца, въпреки че и договорите, и изпълнителите бяха готови още през 2021 година, припомни кметът. През същата година Община Варна планира капиталовата си програма съобразно обектите, включени в проекта на ВиК, и дори изтегли кредит, за да може да се направи цялостното преасфалтиране да изгради улично осветление и тротоари на улиците с подменена канализация. Всичко започна с огромно закъснение заради Промените, коментира Иван Портних. Междувременно инфлацията оскъпи двойно проекта на водното дружество двойно, което доведе до редуциране на обектите наполовина. От ВиК бяха принудени дори да теглят кредит, за да изпълнят това, което остана от европейския проект, добави кметът. 

Коментари

Новини Варна