IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
16:00 | 8 юли 2023
Обновен: 03:29 | 29 април 2024

Портних оправда мръсотията във Варна с размера на данъците

Има много какво да се желае по отношение на сметопочистването, но общината има и ограничен финансов ресурс, заяви кметът

По материала работи: Слав Велев
Портних оправда мръсотията във Варна с размера на данъците

Снимката е илюстративна: Черно море/АРХИВ

Има много какво да се желае по отношение на сметопочистването във Варна, но общината има и ограничен финансов ресурс. Така кмета на морската столица Иван Портних коментира темата за чистотата на Варна през летните месеци. По думите му, данъците които жителите на града плащат, не са увеличавани от близо 10 години. „Това е ангажимент който сме поели и данъците са в този размер“- каза той в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“.

Приходната част на бюджета от местните данъци е около 200 милиона лева сумарно. Като ги разпределим по сектори, не остава почти нищо. С други думи, тези средства които имаме от данък сгради и такса смет, а основно от тях се формира местния приход, е една относително малка част от общия бюджет на общината. Това са средствата с които разполагаме.

Разбира се, трябва да се завишат контролните функции, т.е. санкционирането на недобросъвестните граждани и най- вече ресторанти, бързи закуски и прочие, които генерират огромен обем от замърсяване, особено в централната градска част, особено в летните месеци.

В момента се работи по нова обществена поръчка която да обхване с видеонаблюдение точките за сметосъбиране, добави кмета на Варна. По думите му, там където има камери които снимат съдовете за почистване, чистотата и хигиената нараства в пъти.

Коментари

анонимен ( преди 9 месеца )
пак дайте за теменужки 600к. А, после ще ми вдигаш данъците?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
опетков ( преди 9 месеца )
В град живеят не хора, а някакви животни, най-много ***, но има всякакви и все общината им е виновна. Вандали, крадци, ненормалници всякакви. Като че ли най-долната човешка *** се е събрала тук.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна