IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
12:00 | 11 юли 2023
Обновен: 12:21 | 25 април 2024

Замразиха вятърния парк край Ветрино

Инвеститорът мотивира решението си с "незаконни решения на местната власт"

По материала работи: Слав Велев
Замразиха вятърния парк край Ветрино

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Вчера „Добротич Уинд“ АД, дружество, създадено с цел реализация на вятърен парк, обяви чрез писмено обръщение към общинските съветници на община Ветрино, област Варна плановете си за замразяване на милиардна ВЕИ инвестиция и предвидената социална програма към нея, заради незаконните решения и враждебното отношение от страна на местната власт. Така инвестицията няма да бъде изпълни в пълния си размер. В обръщението се казва, че инвеститорът е обект на безпрецедентна клеветническа кампания, която според компанията има за цел да компрометира проекта за сметка на лични интереси, предаде "24 часа".

Поводът за действията на „Добротич Уинд“ АД беше явният отказ на общински съвет Ветрино да уважи решение № 5856 от 05.06.2023 г. на Върховния административен съд (ВАС), с което на втора инстанция бе категорично потвърдена нищожността на миналогодишното решение на общински съвет Ветрино, с което бе прието предложение за налагане на забрана за инсталиране на вятърни турбини на територията на общината. ВАС даде на общината 30-дневен срок да се произнесе отново.

„Решението на съда е победа за правото, но за съжаление няма как да е повод за радост. То потвърждава факта, че местната власт е принудена да работи пряко и явно против законите на България.“ – се коментира в официалното обръщение от „Добротич Уинд“ АД към общинските съветници, взели нищожното според ВАС решение и до кмета на Ветрино, Димитър Димитров (ГЕРБ).

Въпреки решението на българския съд, по време на извънредното заседание на общински съвет Ветрино на 10.07.2023 стана ясно, че част от общински съвет има намерение тенденциозно и умишлено да наруши съдебните срокове за произнасяне. Беше взето изненадващото решение да бъде упълномощен кметът Димитров да разясни какви са правата на общински съвет при подобно решение. Това изглежда като ход за неизпълнение на решението на съда.

Кметът Димитров (ГЕРБ) направи обръщение, в което се опита да обясни загубата на социалната програма от инвеститора с извадки от различни публични регистри за компанията, като постави под съмнение нейните финансови възможности, тъй като тя няма приходи.

 „Добротич Уинд“ АД е проектно дружество, т.е. компания със специална цел – да развие и построи вятърен парк. Преди реализирането на проекта и съответно преди да генерира собствени приходи, проектната компания се финансира от мажоритарния си собственик, CWP. По публични данни от регистрите съсобственик в CWP Europe е една от най-големите енергийни компании в света, Меркурия. Компанията има над 150 милиарда евро годишен оборот.

„Проектното дружество „Добротич Уинд“ АД  няма приходи към момента, защото местната власт възпрепятства строителството на проекта в нарушение на законите на България. Въпреки това, дейността на компанията продължава да се финансира от мажоритарния ѝ собственик. От самото начало сме демонстрирали добрите ни намерения и сме предложили сериозна социална програма за финансиране на проекти за местното население. За съжаление кметът на Ветрино отказа проектите в полза на жителите на общината.  Такива проекти вече финансираме и изпълняваме  в други общини. Неясни остават само мотивите за опитите да се дискредитира името на компания, която в годините е доказала своя професионализъм с редица успешни проекти и реномирани партньори по целия свят.“ – коментира Севда Йончева, изпълнителен директор на „Добротич Уинд“ АД.

„Това е пореден път, в който кметът Димитров, под претекст, че иска да бъде „добър стопанин на общината“ използва само популистки предизборни лозунги и излага двусмислени, подвеждащи и непроверени твърдения, с което обаче отново предотвратява вземането на решение по същество относно вятърните турбини и не изпълнява указанията на Върховния административен съд (ВАС). Това отново показа, че все още законността не се следва в общината и не се взимат стратегически решения, а всичко се свежда до лични нападки и дезинформация. За пореден път не бе взет предвид общественият и национален интерес и решението на ВАС, а само личните финансови и политически амбиции.

Жителите на Ветрино отново бяха поставени под обстрела на лъжи, играещи с техните страхове и манипулирани да се подписват под подписки без да имат информация защо го правят и от какво се „пазят“. Всичко това е представено от кмета като „спасяване“ от голям международен инвеститор. Истината е, че община Ветрино има нужда да бъде спасена от беззаконието, корупцията и липсата на стратегическа визия за развитие, става ясно от обръщението.“ – допълва Севда Йончева.

Вижте цялото обръщение на този линк: ТУК

Коментари

Новини Варна