IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
10:20 | 14 юли 2023
Обновен: 13:05 | 1 май 2024

Служителите на НОИ - Варна излязоха на протест за пари

Подигравката с труда ни трябва да престане, категорични са служителите на националното осигуряване

По материала работи: Слав Велев
Служителите на НОИ - Варна излязоха на протест за пари

Снимка: БТА

Служители на Националния осигурителен институт във Варна излязоха на протест с искане за по-високи заплати. 

Те издигнаха плакати с призиви: "Подигравката с труда ни трябва да престане", "Заплатите ни са по-ниски от пенсиите" и др., предаде Радио Варна.

Протестиращите са подкрепени от синдикати от КТ "Подкрепа". 

Обработват се тонове документи, подчертаха служителите, събрали се пред сградата на териториалното поделение на НОИ-Варна. Осем са инспекторите, които обработват документите на 120 хиляди пенсионери. Данните се проверяват документ по документ, ръчно, въпреки че са вкарани в електронната система, подчертаха те. 

Няма млади хора, които искат да постъпят на работа, а заплатите в Осигурителния институт са 1 000 - 1 200 лева, казаха още протестиращите. 

КНСБ провежда третата поред за тази седмица протестна акция пред Народното събрание. Тя е под надслов: "За справедливи доходи в Бюджет 2023 и защита на трудовите права на работещите". 

В 10 часа започват срещи на ръководството на КНСБ и на протестиращите с различни парламентарни групи, за да бъдат обсъдени синдикалните искания за ръст на възнагражденията. 

Експертът „Пенсионно обслужване“ в Териториалното поделение на осигурителния институт във Варна Гинка Петрова заяви, че протестиращите искат заплатите да бъдат увеличени поне с 30 процента. „И ние имаме семейства, изнемогваме, а работата е специфична и не може всеки да дойде и да я работи“, посочи тя, цитирана от БТА

Петрова добави, че работи от три години в НОИ, а средната заплата в териториалното поделение е 1000 лева, което по думите ѝ е смешно. 

Коментари

Новини Варна