IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
14:45 | 23 юли 2023
Обновен: 23:09 | 1 май 2024

Запечатан цех край Варна продължава да бълва опасен сладолед

При първата проверка инспекторите са констатирали използването на суровини с изтекъл срок на годност

По материала работи: Слав Велев
Запечатан цех край Варна продължава да бълва опасен сладолед

Снимката е илюстративна/АРХИВ

Производствен цех за сладолед във Варна, който беше запечатан от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) заради констатирани нарушения при производството на сладолед, е продължил да работи. Това съобщи пред NOVA д-р Златина Димова, директор на ОБДХ-Варна. 

При първата проверка инспекторите са констатирали използването на суровини с изтекъл срок на годност, личните здравни книжки на персонала не са били подновявани според изискванията, не са взимани проби за анализ от продукцията и на практика няма сигурност за този продукт, който се произвежда и реализира на пазара, дали е безопасен за потребителите, коментира Димова. 

След две заповеди за затваряне, на 19 юли, със съдействието на "Икономическа полиция", обектът е посетен, но не е осигурен достъп”, обясняват още от ОДБХ - Варна. 

"Това е престъпление по Наказателния кодекс и ние сме предприели съответните действия с писмо до другите отговорни институции", допълва д-р Димова.За нарушителите са предвидени глоби започващи от 2000 лева.

Българската агенция за безопасност на храните (БАХБ) извършва в момента засилени проверки за качеството на сладоледа, който се предлага на открити щандове през лятото. Инспекции се провеждат и в производствени цехове и обекти за продажба. Следи се дали се спазва технологичният процес, параметрите на пастьоризация, закаляване и съхранение на сладоледа, етикетиране, състав и алергени, ако има такива. 

Коментари

Нико ( преди 9 месеца )
Някоя.герберска.мутра пак.прави.каквото.си.иска Нали и кмета е същия Вадете пищовите и ги почвайте Те от друго не разбират
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 0
Николай Колев ( преди 9 месеца )
rate down comment 0 rate up comment 4
Коя е марката? ( преди 9 месеца )
Кажете марката на сладоледа, за да знаят хората. То тази статия звучи малко, като има една марка в магазина, която ви трови, но ние само ви даваме подскаски, вие си отгатнете сами. В Скандинавските държави, ако някоя компания направи подобно нещо, го правят национална новина и всички спират да купуват от марката. Тука корупцията е толкова грозна, че се прикриват дори животозастрашаващи престъпления.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 9
Новини Варна