IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
15:15 | 24 юли 2023
Обновен: 16:12 | 27 април 2024

Занаятчии излизат на протест във Варна

Проявата е под наслов: Да спасим Арт Фестивал „Сръчко“!

По материала работи: Слав Велев
Занаятчии излизат на протест във Варна

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Занаятчии излизат на протест във Варна, научи ИА "Черно море". Проявата е насрочена за 25-ти юни (вторник) от 10:00 часа пред Община Варна.

"Елате, да се преборим заедно за това, което по право заслужаваме – равнопоставеност и еднакво отношение спрямо нас от страна на общината, каквото бе показано към други събития организирани в града! Да спасим Арт Фестивал „Сръчко“!", коментират организаторите.

"Изминаха 20 дни след като, „след дълги разговори с организаторите на Алея на книгата и огромен компромис от страна на Община Варна“, им бе разрешено да проведат събитието си на старото място. Този цитат е от 5-ти юли. Но ето и друг цитат от 30-ти юни: „Обидно е за варненци да се насажда впечатлението, че интересът им към книгите зависи от 300 метра! Варна е град с богат културен живот и вярвам, че Алея на книгата е събитие, което правят книгите и четящите хора, а не мястото, на което се разполагат шатрите!“. Не 20, само 5 дена бяха необходими за да се намери решение за тях!", коментират занаятчиите.

"Ние от Арт Фестивал „Сръчко“ призовахме общината да направи компромис и за нас, да покаже еднакво отношение. Какво се случи от тогава? Пълно мълчание! Никой не излезе да отговори на въпросите ни, никой не излезе да обясни, да ни предложи варианти! Какво означава това? Или  нямат какво да кажат, или въобще не им пука! По скоро второто!", заявяват още те.

Ето и още малко цитати:

„Още през март на организаторите на Алея на книгата са предложени редица алтернативи в близост до Ларгото - пространството зад Морско казино, както и други в Морската градина, ул. „Михаил Колони”, пл. „Независимост” и пр.“

„Подходът към Алея на книгата по отношение на мястото, където да се проведе, е същият, който вече прилагаме към други организации и инициативи, разполагали доскоро шатри на Ларгото. Въпросът е принципен.“

И 5 дена по-късно:

„Като представители на Местната власт, направихме всичко възможно, за да се намери най-доброто към момента място за Алея на книгата.“

Ето какво казват още организаторите на протеста:

Някои може би вече се досетиха от къде са тези цитати. Те принадлежат на най-дейната фигура в разрешаването на „проблема“ с Алея на книгата. И тъй като този човек не отговори на нашите молби за среща сега ние любезно го каним на нашия протест, да се запознае със занаятчиите и да им обясни, как подходът му към Алея на книгата е същият и към нас! Заповядайте, г-н Балабанов на 25-ти юни от 10:00 пред Община Варна. Ще Ви чакаме с надежда, не 5, а 20 дни по-късно, да ни обясните какво точно направихте за нас. Направи ли всичко възможно Местната власт да разреши проблема на местните занаятчии или действа бързо и ефективно само по команда от София!? Защото от това, което виждаме ние, се прави всичко възможно да бъдем затрити! Така както се затри Панаирът на занаятите, така както преди време се закри изложението на медарите, което също се провеждаше пред хотел „Черно море“. Заповядайте да обясните на кого пречим там, след като шатрите ни са по-малки и винаги са били само от едната страна на Ларгото. Като имате предвид, че ние дори не сме искали да сме на това място! Нашето събитие започна преди 7 години в Морската градина, където събирахме над 50 шатри и огромно разнообразие от занаятчии, където има достатъчно място и няма заведения. Където има място за безплатен детски кът, където можехме да поставим сцена и да организираме съпътстващи фестивални събития. Години наред правехме всичко, за да организираме един празник за варненци и гостите на града! Кажете на кого пречехме на това място? Кажете защо на Алея на книгата сте предлагали и това място, а на нас НЕ? Вместо това бяхме принудени да се преместим заради забраната на събитията в Морската градина. За сравнение пред хотел „Черно море“ шатрите ни бяха редуцирани до 30. Място за сцена нямаше, а сега ни пращате в 3-та глуха, да разположим 20 шатри на място, което въобще не е подходящо, по схема изработена от архитект, който не си е направил труда да отиде, да огледа този район. Това ни принуждава да вдигнем таксите за участие, тъй като на нас общината не ни поема разходите по охраната на мероприятието, а само ни увеличава разходите с неадекватните си решения! Едно място за ВСИЧКИ, което ни принуди да променим датите, на които винаги сме организирали събитието си, поради застъпване с друго събитие!

Заповядайте да обясните, как беше избрана тази локация, срещу която всички възнегодуваха? Допитахте ли се до някои от организаторите на събитията, когато решихте, че това е най-удачното място за тях? Място на което дори Община Варна не организира нищо! На празника на Варна, се организират събития на входа на морската градина, в самата Морска градина, на Морска гара, на Операта, но не и в градинката до сградата на Общината! Защо? Нали събитието трябва да прави мястото, а не мястото събитието? Защо не го разработите Вие и после да ни го предложите?

Въпроси имаме много, но основният е ще дойдете ли да ни отговорите? Ние ще сме там и ще Ви чакаме!

Коментари

Новини Варна