IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
11:40 | 28 юли 2023
Обновен: 13:42 | 4 май 2024

Днес е втората част от обиколката „Модернизмът във Варна“

Изисква се предварително записване и дарение от 15 лева

По материала работи: Слав Велев
Днес е втората част от обиколката „Модернизмът във Варна“

Днес е втората част от обиколката „Модернизмът във Варна“. Събитието е организирано от Български архитектурен модернизъм/Bulgarian Modernist Architecture/. Мястото на срещата е площад " Независимост " на 28.VII. (петък).

"Ще тръгнем от Драматичния театър "Стоян Бъчваров" (сградата е свързана с имената на двама изявени местни архитекти), ще се разходим по "Княз Борис“, "Сливница“ и околните улички и ще приключим пред прекрасното ар деко стълбище към Северния плаж.", уточняват за ИА "Черно море" организаторите.

В края на месец юни участниците в проявата успяха да разгледат сградите в Таляна и Гръцката махала.

Сега организаторите предлагат на жителите и гостите на морската ни столица поглед към интересните и значими обекти в града от 1920-те и 1930-те години, с които могат да бъдат проследени динамичните стилистични промени в периода. "Ще обърнем внимание на примери за късен ар деко и крайни прояви на Модерното движение с проекти на архитекти като Стефан Венедикт Попов, Желязко Богданов, Дабко Дабков и други", уточняват от Български архитектурен модернизъм.

Денят е петък, 28.VII.2023 г., началният час: 18:30, а сборният пункт: пред Драматичния театър (пл. „Независимост“ № 1). Участието изисква записване! За да се включите, изпратете съобщение до Български архитектурен модернизъм в Messenger.

В края на обиколката ще се събират средства за дейността на фондацията (препоръчителна стойност на дарението е 15 лв.), които ще бъдат използвани за проучвания, образователни инициативи, изложби и др. 

Коментари

Новини Варна