IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
17:00 | 28 юли 2023
Обновен: 16:20 | 29 април 2024

Лятно училище на Фондация „Конрад Аденауер“ се провежда във Варна (СНИМКИ)

Обсъждат живота след войната и как днес се живее в Украйна и в Европа

По материала работи: Слав Велев
Лятно училище на Фондация „Конрад Аденауер“ се провежда във Варна (СНИМКИ)

Снимки: Община Варна

Лятно училище на Фондация „Конрад Аденауер“ се провежда във Варна, в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Събитието, в което участват стипендианти на организацията, е на тема "Геополитически и дипломатически предизвикателства в Черноморския регион и въздействието на руската офанзива в Украйна". Срещата бе открита от кмета на Варна Иван Портних и Норберт Бекман-Диркес, ръководител на Фондацията.  

„Радвам се да Ви посрещна във Варна! Благодаря на организаторите, че избраха нашия град за провеждането на това събитие. В дните на предизвикателства, в които живеем, е изключително важно фондация като „Конрад Аденауер“ да има силно присъствие във всеки район на Европа, със своите инициативи за развитие на гражданското общество, за подкрепа на демокрацията и младите хора, за утвърждаване на европейските ценности и солидарност. Като източна черноморска точка на ЕС и на България, Варна трябва да бъде част от тези събития и срещи“, заяви кметът Иван Портних. Той припомни, че преди дни в града бе представена изложба, посветена на войната в Украйна през очите на младежта, организирана от Посолството на Украйна с подкрепата на Фондация „Конрад Аденауер“ и със съдействието на общината. „Варна е съпричастна към трагедията на украинския народ от началото на войната до днес - с активната си подкрепа за хилядите бежанци, които избраха нашия град за свой пристан. И в момента ние работим много активно с Върховния комисариат на бежанците, с УНИЦЕФ и с други неправителствени организации в подкрепа на тези хора“, коментира кметът. Той допълни, че очаква партньорството между Община Варна и Фондацията да продължи с нови проекти.

Норберт Бекман-Диркес благодари на кмета Иван Портних за „топлото посрещане в чудесния град Варна“. Той обясни, че в срещата участват студенти от различни специалности - медицина, политика, право, инженерни науки. Според него темата за войната в Украйна е важна, но са важни също така и темите за живота след войната и как днес се живее в Украйна и в Европа. 

„Ние не говорим само за границите на Европейския съюз, ние говорим за Европа, защото споделяме едни и същи ценности, имаме богата история  и култура, нашият общ интерес е да защитим свободата и демокрацията“, заяви Норберт Бекман-Диркес.

Водещ на лятното училище бе Петър Стоилов, който представи гостите и лекторите в семинара – Надежда Неински, министър на външните работи на България (1997-2001г), Йордан Стоичков, началник отдел „Обучения, научни изследвания и проектни дейности“ на Дипломатическия институт на Република България“, Илиян Василев, посланик на България в Русия (2000 - 2006), Недялко Неделчев, почетен консул на Германия и Франция във Варна, Атанас Стоилов кмет на Аксаково и председател на Асоциацията на Българските черноморски общини, представители на „Украински дом“, гости от Германия, Румъния, Италия, Латвия. 

Коментари

11g23g89g nlo ( преди 8 месеца )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна