IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
13:40 | 2 август 2023
Обновен: 22:20 | 29 април 2024

Погват диво къмпингуващите по Северното Черноморие

Бум на сигналите за нерегламентирано паркиране върху дюни и разпъване на палатки и биваци

По материала работи: Слав Велев
Погват диво къмпингуващите по Северното Черноморие

Снимката е илюстративна: АРХИВ

На 1 август в сградата на РИОСВ-Варна се проведе работна среща във връзка с увеличения брой постъпили сигнали за нерегламентирано паркиране на МПС и диво къмпингуване върху Черноморските дюни.

Срещата се проведе по инициатива на директора на РИОСВ-Варна- Ерджан Себайтин, с цел детайлно обсъждане на проблема и координиране на действията между институциите на територията на Варненска и Добричка област. Участваха областният управител на област Варна, заместник-областният управител на област Добрич, кметовете на общините Каварна и Шабла, както и представители на общините Аврен, Балчик, Бяла, Долни чифлик, IV РУ при ОД на МВР- Варна, РУ на МВР- Каварна, РУ на МВР- Балчик, и началник сектор “Престъпления против околната среда и дивата природа“ към Главна дирекция „Национална полиция“.

Директорът на РИОСВ-Варна постави акцент върху необходимостта от засилване на сътрудничеството между институциите в разгара на летния сезон за провеждането на екологосъобразен туризъм по Северното Черноморие.

Участниците обсъдиха различни мерки и действия, които биха спомогнали за намаляване на случаите на нерегламентирано паркиране върху дюни. Част от предложените спешни действия са поставяне на табели от общините с информация за наличие на дюни и засилени регулярни проверки в критичните зони от служителите на МВР до края на летния сезон.

Набелязаните в дългосрочен план мерки включват: предложения от общините за обособяване на допълнителни зони за паркиране на автомобили близо до плажните ивици; отпечатване на информационни брошури с текст на английски и румънски език и раздаването им на граничните пунктове през летния сезон; поставяне на масивни информационни табели (тип билборд) с текст на два или повече езика; изготвяне на предложения за промени в законодателството с цел оптимизиране на превенцията и контрола върху дивото къмпингуване и нерегламентираното паркиране върху дюните. Прие се предложението за провеждане на повече информационни кампании с ученици и граждани от общините и РИОСВ-Варна.           

Коментари

Max ( преди 8 месеца )
Иво Неделчев, абсолютно прав сте за платени места за кампери и каравани, с подсигурени условия за къмпингуване. Най-добле общински иначе далаверата продължава...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 2
Max ( преди 8 месеца )
Не се тикайте в хотелите, но не паркирайте караваните си върху дюните. Това е. Много е просто, нали? Паркираш не на пясъка и не на дюните, разбираемо ли е? Или друго си е да си тарикат природолюбител и недосегаем върху дюните?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 3
Max ( преди 8 месеца )
Крайно време е да се премахне тази дивотия наречена "Диво къмпингуване". Няма нищо диво в това да си закараш караваната върху дюните на плаж Шабленска тузла или Дуранкулак освен дивашко отношение към природата. Гортата зад плаж Иракли пък е превърната в миризлива тоалетна. Така може да се изброява много дълго...Извода е, че няма институции и голяма част от народа не се грижи за природата.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 3 rate up comment 1
Филип ( преди 8 месеца )
Аз лично мисля че трябва да има граници. Лично видях плажа между Крапец и Дуранкулак и нямам против даже обратното за хората на къмпинг там. НО видях и какво остава след тях. И най интересното е че ако попиташ някой, той *** си е бил там и не е негов.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 3
Морския ( преди 8 месеца )
Да,тия които са се настанили по горите и бреговете на морето заградили,застроили незаконно все едно е тяхно не ги закачат с години но ние които отиваме за няколко дни сме трън в очите на всички,който замърсява солидна глоба,но да ни лишавате да слушаме вълните да сме си на нашето море под звездите това е защита на нечии интереси
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 8
Иво Неделчев ( преди 8 месеца )
Браво,трябва да се прогонят българите (последните)които още ходят по нашето Черноморие само че толкова ли няма една умна глава да постави еко тоалетни (хим.)контролери за смет и късмет хората които спират по тия места ще си плащат който замърсява солидна глоба ,но да лишиш човек от свобода и да го тикаш по хотели и къмпинги това са едни други интереси много добре знаем кой да собствениците ,г -да кметове идват нови избори пак ще ревете за тия гласове
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 10
Бай Генчо ( преди 8 месеца )
И после всички хайде у Гръцко ама и от там ще ни изгонят защото сме чалгари
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 4
Нико 1947 ( преди 8 месеца )
Дадоха на мутрите да построят хотели върху.дюни асега ще гонят хората че не искат да им. пълнят наркоманските.им дупки наречени ХОТЕЛИ
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 3 rate up comment 12
Не фен на къмпинга ( преди 8 месеца )
Опааа, хотелите на мутро-комуноидите останаха празни и сега ще пробват да пренасочат хората от палатките към бетонните кочини. Само да питам: Няма ли да затворите границите, щото много копи*лета бягат да почиват в чужбина?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 2 rate up comment 13
Новини Варна