IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
10:00 | 3 август 2023
Обновен: 02:52 | 9 май 2024

Изграждат пристройки на "Хуманитарната" и ОУ „Добри Чинтулов“ във Варна

Обявиха обществената поръчка за проекта на новата сграда на Математическата гимназия

По материала работи: Слав Велев
Изграждат пристройки на "Хуманитарната" и ОУ „Добри Чинтулов“ във Варна

Проектът на новата сграда на МГ-Варна/Графика: Община Варна

Има финално одобрение на проекта за изграждане на пристройките на Хуманитарната гимназия „Константин Преславски“ и на Основното училище „Добри Чинтулов“ по Плана за възстановяване и устойчивост. За двете училища ще бъде отпусната сумата от 13 млн. лв., предстоят процедури по избор на изпълнители. Изграждането на пристройките е сериозна крачка напред за преминаването на едносеменен режим на обучение. Това съобщи кметът Иван Портних.

Общинският съвет извърши замяна на една училищна сграда с друга по процедура „Изграждане на нови сгради на училища и детски градини“ по Националния план за възстановяване и устойчивост. Първоначално бе предложено и одобрено от Общинския съвет нови сгради да бъдат построени за основните училища „Добри Чинтулов“ и „Йордан Йовков“ във Варна. С оглед на това, че за ОУ „Йордан Йовков“ е подадено и друго проектно предложение, което е по процедура „Модернизация на образователната среда“ от НПВУ, бе решено това училище да бъде заменено със Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“. Необходимостта от построяването на новата сграда за танци и спорт е продиктувана от крайно недостатъчната закрита спортна база на училището, което с над 1300 ученици се нарежда сред най-големите във Варна.

Предвижда се изграждане на сграда за обучение по хореография, която ще бъде на 4 етажа с 4 зали от по 90 кв. м с прилежащи съблекални (с бани и тоалетни), складове за гардероб и инвентар, както и помещение за учителите. Със строителството й сегашните танцови зали ще бъдат преобразувани в учебни и Хуманитарната гимназия ще може да премине към едносменен режим на обучение от 2026/2027 г. , стана ясно на днешното заседание.

 

Обявена е обществената поръчка за избор на изпълнител за проектиране на новата сграда на Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“, съобщи още градоначалникът. Той припомни, че е готово заданиито за проектиране на сградите и околно пространство, които отговарян на всички съвременни изисквания. Факт е и идейната концепция, разработена в сътрудничество с австрийско архитектурно студио и финансирана от Фондация „МГ Д-р Петър Берон-Варна“, за което им благодаря, каза кметът. 

Новият математически кампус модерна визия и отговаря на всички съвременни изисквания за броя, размера и разположението на класните стаи, многофункционалните кабинети и общите пространства. Базата на Математическата гимназия ще е с разгърната застроена площ до 31 000 квадратни метра. След избора на изпълнител, срокът за проектиране на идеен проект е до 45 календарни дни, а на техническия проект: до 60 календарни дни.

Коментари

анонимен ( преди 8 месеца )
ко ревете, едносменен режим е мн по-добре!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Бат Жоро ( преди 9 месеца )
"Изграждането на пристройките е сериозна крачка напред за преминаването на едносеменен режим ..." Мъка!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна