IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
12:00 | 3 август 2023
Обновен: 03:01 | 29 април 2024

Варна е на второ място по продажби на имоти след София

В идеалния център цените започват от порядъка на 1900 - 2000 евро нагоре на квадрат

По материала работи: Слав Велев
Варна е на второ място по продажби на имоти след София

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Данните за второто тримесечие на 2023 г. показват, че Варна се нарежда на второ място по продажби след столицата София. На какво се дължи този ръст?

Иво Жечев е сред потенциалните купувачи на апартамент във Варна. "Гледам нещо, което да е по-просторно, защото ми се увеличава семейството и да е удобно за всеки", споделя той, цитиран от NOVA.

Според него сега е точният момент за покупка на имот, защото може да си позволи кредит.

А статистиката показва, че хората като него стават все повече, тъй като за второто тримесечие на тази година ръстът на сделките в морската столица е близо 35 %.

Според Ивайло Градев от Национално Сдружение Недвижими Имоти хората искат да живеят в голям град. "Тук имаме плюс, че сме близо до море. Малко или много сме туристически град, така че има всички предпоставки да има желание за покупка тук", обясни той.

От сдружението споделят, че търсенето е основно към по-малки апартаменти. "Говорим за двустайни апартаменти, тристайни, нали ако могат да се кажат малки, но по-големите и по-малките са по-скоро по-малка част от пазара", допълва брокерът.

А като основни фактори определящи избора на имот брокерите посочват локацията, състоянието и разбира се - цената, която във Варна варира в широк диапазон.

"В идеалния център на Варна цените започват от порядъка на 1900 - 2000 евро нагоре на квадрат. Изтегляйки се вече от центъра отиваме към 1300 - 1500 и вече крайните квартали са от порядъка на зависи от етапа на строителство и дали ще се включите или не, но средно казваме около 1000 евро", разкри Градев.

А за брокерите бумът на продажбите във Варна не е изненада. "Този ръст от 35% да го сравним с първото тримесечие. Мисля, че назад във времето колкото и да се върнем всяко второ тримесечие ще е по-добро от първото, но нормално - сезона идва, нещата така покрай макроикономическите фактори се поуспокояват, инфлацията леко намалява. Нивата на кредитите все още са добри, така че нормално е да има ръст.", обобщи той.

А ако сме решили, че сега е подходящото време за покупка на имот експертите съветват: "Намерете си добър брокер, на когото да се доверявате, който познава пазара, който познава имотите. Ще ви спести страшно много време, средства и нерви най-вече", призова Градев.

Има спад на обема на сделки с около 12% за Варна в сравнение с второто тримесечие на 2022 г. Сделките не са повече отколкото в Пловдив. За цялото шестмесечие спадът на обема от сделки във Варна е 15%. Въпреки спадовете, обемът от сделки е значителен. Това каза за "Твоят ден" Добромир Ганев, председател на Национално сдружение Недвижими имоти.

По думите му спадът за третото и четвъртото тримесечие може да бъде по-малък. "В момента няма особено голяма разлика в получаването на кредит днес и преди 7-8 месеца, защото прогнозите за ръст на лихвените проценти не се оправдаха. Цените за София бележат ръст от 7%, 9 в Пловдив, 11 във Варна, 19 в Бургас. Въпреки намаленото търсене, цените не падат. Хората с доходи над средните могат да продължат с процеса по търсене и закупуване на жилище", заяви той.

Брокерът Полина Стойкова потвърди, че действително има спад в обема на сделките с недвижими имоти сравнено с 2022 г. "Между 10-15% в различните райони, на морето и до 20%. Миналата година обаче имаше пиков период на сделките, а сега се връщаме към нормалността. Забелязва се забавяне в темпа на растеж на цените. В търсенето няма спад, дори има голяма част, която остава неудовлетворено. Подходящ момент е и за продаващите имоти, цените са достигнали своя пик", обясни тя. И допълни, че поради ниските лихви клиентите нямат притеснения да теглят кредити.

Коментари

Чичо Янчо ( преди 8 месеца )
Статия , представляваща АБСОЛЮТНА измишльотина и лъжа от първата буква, до последната точка. Балъците свършиха уважаеми.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна