IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
15:20 | 9 август 2023
Обновен: 05:07 | 4 май 2024

Евакуираха15 варненски скаути от Корея заради тропическа буря

Там се провежда Световният скаутски лагер

По материала работи: Слав Велев
Евакуираха15 варненски скаути от Корея заради тропическа буря

Снимка: Радио Варна

15 варненци са  част от десетките хиляди скаути от цял свят, които бяха евакуирани към вътрешността на Република Корея, преди да настъпи тропическата буря "Ханун". Очаква се между сряда и петък бурята да донесе силни ветрове и проливни дъждове в азиатската държава. Там се провежда Световният скаутски лагер. В медиите се появиха информации за страхотни горещини и за лоша организация на събитието. В Корея все още са 37 наши скаути, основно тийнейджъри, от които 15 варненски. 

Около 45 хиляди души от 154 държави участват в т. нар. „скаутско джамборе“. Генералният секретар на Световната организация на скаутското движение заяви, че за първи път в над 100-годишната история на тези срещи е имало толкова сложни предизвикателства, предаде Радио Варна. Васил Ставрев е лидер на българската група в Република Корея. Варненецът потвърждава, че времето е горещо и влажно, а в първите дни са възникнали организационни проблеми в крайбрежния лагер в югозападния град Буан. "Джамборето зaпочна много тежко. Преди самото джамборе имаше наводнение и самият терен, на който бяхме, имаше проблеми с него – тиня, каша и най-различни такива работи и няма как да се опъне въобще палатката, камо ли да лагеруваш 12 дни. Примерно имаше забавяне на доставки на храна, инфраструктурни проблеми имаше по лагера. Обаче след тези два дни Световната организация и Корейското правителство стъпиха малко по-здраво, хвърлиха още пари и нещата малко по малко се пооправиха и реално, сега, преди да си тръгнем, лагерът вече беше чудесен", посочи Ставрев. 

Още в първите дни на лагера с него се е свързал консулът ни в Сеул и е предложил да съдейства с всичко необходимо. Членовете на  българската група са в добро здраве и отлично настроение, успокоява ни Васил. Вече са далеч от окото на бурята. Още преди да се появи информацията за тайфуна, са били поканени на културен обмен в град Седжонг, където работи доскорошният посланик на Република Корея в България Ли Хо-шик. "Този културен обмен стана малко като спасяване на положението от тяхна страна, за което сме им много благодарни, защото успяха все пак да ни помогнат в труден момент. Хората дойдоха с два автобуса, взеха ни от мястото на лагера и цял ден сме по различни събития, които те организираха за нас", допълни Ставрев. 

Световният скаутски лагер официално не е завършил. Българската група ще пътува до Сеул в четвъртък, за да се присъедини към  другите скаути и да участва в планираната програма. В петък е закриващата церемония. Пътуването обратно към родината започва на 12 август от летището в Сеул, ще премине през Рияд в Саудитска Арабия и Истанбул. До Варна скаутите ще пътуват с автобус. На отиване това им е отнело около 50 часа. 

Хиляди британски и американски скаути са отпътували от мястото на лагера още през почивните дни заради високите температури, но са в Корея за закриващата церемония. Българските скаути трябва да стъпят на родна земя на 13 август вечерта. 

Подробностите чуйте в интервюто на Александър Йорданов ТУК

Коментари

Новини Варна