IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
09:20 | 13 август 2023
Обновен: 22:20 | 26 юли 2024

Спортен клуб превзе училищно игрище във Варна, гони децата от терена

Родители пушат цигари и люпят семки, докато чакат отрочетата си

По материала работи: Слав Велев
Спортен клуб превзе училищно игрище във Варна, гони децата от терена

Спортният клуб тренира самоволно на общинската собственост, като взима по 50 лв. за дете на месец/Снимка: Черно море

Спортен клуб по баскетбол от Варна заема неправомерно игрищата в двора на централно варненско училище. За това алармираха в редакцията на ИА "Черно море" живущи в района на ОУ "П.Р. Славейков" и Трета ПМГ. "От април месец общината разби футболните игрища в квартала, за да направи повече паркоместа за платено паркиране в района. Вече пет месеца тънем в прахоляк и боклуци, а децата няма къде да играят. За сметка на това клуб по баскетбол се е настанил в двора на близкото училище и гони децата ни от там, за да тренират там възпитаниците му. Това е безобразие", жалва се Емил Петров, баща на две деца.

Новите баскетболни кошове, които ползва и клубът, са изградени на футболното игрище в училището. След като заемат кошовете, треньорът гони децата и не им дава да играят на игрището, добавя още той. В същото време родителите на малчуганите пушат цигари и люпят семки, докато чакат отрочетата си да се натренират. 

Проверка на ИА "Черно море" установи, че от въпросният клуб тренира всяка седмица в понеделник и сряда от 18:30 ч. до 20:30 ч. часа, като заема изцяло голямото футболно игрище и баскетболните кошове, разположени на същия терен. В същото време малчуганите тренират в клуба срещу 50 лв. месечно на дете.

Училищата във Варна нямат право да преотдават общинската собственост под наем. От местната власт останаха изненадани от самоволството на спортния клуб.

Ето и какво отговориха от там на сигнала:

Направена проверка за наличие на сключени договори от страна на директорите на ОУ „Петко Рачев Славейков“ и ІІІ ПМГ „Акад. Методий Попов“, установи, че ръководствата на образователните институции не отдават под наем спортните площадки, находящи се в училищните дворове.

На територията на общинските училища има изградени спортни площадки и фитнеси на открито, чието ползване в извънучебно време е свободно и регламентирано с информационни табели, съгласно Наредба за обществения ред на територията на община Варна.

Същите указват ползване:

1. През учебно време:
От 01.10. до 31.05. от 19:00 до 22:00 часа
От 01.06. до 30.09. от 19:00 до 23:00 часа
2. През ваканции и учебни дни:
От 01.10. до 31.05. до 22:00 часа
От 01.06. до 30.09. до 23:00 часа

На табелите са изписани телефонни номера, на които гражданите могат да подават сигнали при установяване на нередности.

Във въпросните правила обаче липсва такова за заключване на училищните дворове в почивните дни. В същото време дворът на "Трета ПМГ" и ОУ "П.Р. Славейков" се заключва в събота и неделя. Това обаче на възпрепятства желаещите да тренират, които увреждат оградата, за да си осигурят достъп. 

Коментари