IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
15:20 | 14 август 2023
Обновен: 12:47 | 29 април 2024

ДБ Варна алармира: Община Варна иска да унищожи над 300 дървета в „Младост“

Теренът от 9 дка ще бъде продаден за застрояване в резултат на решение, взето на последната сесия на Общинския съвет

По материала работи: Слав Велев
ДБ Варна алармира: Община Варна иска да унищожи над 300 дървета в „Младост“

Снимка: Moreto.net

Пространство с 300 дървета в район „Младост“ ще бъде унищожено, а теренът от девет дка, на който се намира, ще бъде продаден за застрояване в резултат на решение, взето на последната сесия на Общински съвет – Варна. ДБ - Варна ще поиска областният управител да отмени това и други спорни решения, взети на тридесет и шестата сесия. „Бях на място на терена днес и мога да кажа, че не говорим за сто дървета, а за над триста“, сподели общинският съветник Николай Капитанов. „Става въпрос за парково място, в границите на което е включено и дере с около 3 м. височина“, уточни той. Продажбата на мястото не само ще лиши района от зелени площи, но и ще застраши отвеждането на вода. По време на сесията ние предложихме да се разгледа отново проекто-решението на комисия, но това предложение беше отхвърлено“. Според общинския съветник, последните години общината продава стотици декари годишно, като това не е съобразено нито с интересите на варненци, нито се прави в резултат на изпълнение на градоустройствен план. „Впрочем, имаме новина, най-накрая, след толкова години, кметът изготви отчет по изпълнението на ОУП, но удобно пропусна да запознае с него общинските съветници“.

Следващото решение, което демократите ще атакуват, е това за отдаване на концесия на спирките на Градски транспорт. „Концесията може да бъде издадена в срок до 33 г., който е недопустимо дълъг“, обясни Емил Бояджийски, съветник от ДБ. „Скандално е, че е предвиден петгодишен гратисен период, в който те могат да се експлоатират, без да се плаща за тях, и след това нищо не пречи на концесионера да се откаже, а на това отгоре ние ще трябва да платим и преместването на обектите.“

Отпадната тръба на Варненското езеро, проблемът за която беше повдигнат от Демократична България, която тогава алармира всички отговорни институции, излезе отново на дневен ред във връзка с предстоящия ремонт. „Сумата от 24 млн., предвидена за ремонта е стряскаща“, заяви общинският съветник Пламен Китипов. Тя надхвърля три пъти сумата, която е била използвана за изграждането на тръбата“. Очакваме Министерството на регионалното развитие да се намеси, защото спирането на това решение не е от компетентността на областния управител.

Последното решение на тридесет и шестата сесия, което коментираха съветниците, е това за обявяване на търг за наем на обект в район „Приморски“. „На сесията на Общински съвет Варна на 11.08. Групата на ДБ направи искане за отмяна на Решение 1220-1/34/11.05.2023 на ОбС-Варна, което касае провеждане на публично оповестен конкурс за отдаване под наем на 427 кв.м. идеални части от ПИ 10135.1509.15 и обекти за търговия с обща площ 236 кв.м. - заведение за хранене - сглобяема конструкция в спортен комплекс „Приморски“- парк Приморски“, разказа юристката Мария Ангеова. „Кметът на Община Варна със своя Заповед 2533/26.07.2023 обявява провеждането на конкурса. Обектът е преместваем по смисъла на чл.56 ЗУТ, поради което същият не подлежи на провеждане по този ред, а същият се определя по реда на Наредба на ОбС за разполагане на преместваеми обекти. Председателят на Общински съвет Варна г-н Балабанов обясни, че кметът е отменил заповедта си, деня предхождащ деня на сесията на 11.08.23, но същата не се открива в сайта на Община Варна, както и мотивите, които я съпровождат. Става въпрос за обекта, който се стопанисва от олимпийския шампион Ивайло Маринов. Към днешна дата в сайта на Община Варна официално фигурира обявяване на конкурсната процедура за 18.08.2023. Странно и необяснимо за нас е, че след като кметът и председателят на Общински съвет твърдят, че конкурсът е отменен, заповедта фигурира в сайта, поради което се явява подвеждаща информация за желаещите за участие в конкурса“.

Коментари

Мартин ( преди 8 месеца )
Брей тез ДБ депутати какви честни хора били
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна