IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
10:20 | 17 август 2023
Обновен: 08:27 | 30 април 2024

НАП-Варна отчита ръст на трудовите договори

Данъчните следят осигуряват ли се служителите върху реалната им заплата или получават част от възнаграждението си в плик

По материала работи: Слав Велев
НАП-Варна отчита ръст на трудовите договори

НАП-Варна/Снимка: АРХИВ

НАП отчита ръст на трудовите договори във Варна. Над 12 600 са сключените работни споразумения през юни тази година, отчитат от териториалната дирекция на приходната агенция в морския град. Това са с около 4 000 повече заети лица на трудови правоотношения спрямо същия период на 2022 г.

През последните пет години се запазва растяща тенденция в брой сключени трудови договори през летните месеци на годината, което се обяснява със сезонната заетост по Северното Черноморие, отчитат още от приходната агенция в морската столица.

От НАП-Варна напомнят, че регулярно се извършват проверки от фискалните инспектори по морските ни курорти. Както всяка година, те проверяват дали всички работещи в заведения и търговски обекти имат сключен трудов договор, регистриран в приходната агенция, и осигуряват ли се служителите върху реалната си заплата или получават част от възнаграждението си в плик.ю

Сезонните работници по морските ни курорти са сред най-рисковите групи, които не рядко полагат труд без надлежно сключени трудови договори, както и  получават цялата или част от заплатата си „под масата“, без тези доходи да се декларират и върху тях да се внасят осигурителни вноски. По тази причина те са и най-губещите от недекларирания труд, тъй като се лишават от редица осигурителни права, като обезщетенията за майчинство и безработица, пенсия и други. Те не могат да се възползват и от пълния размер на по-високите данъчни облекчения за деца, тъй като те се изчисляват върху заплатата, на която се осигуряват лицата.

За да бъдат защитени трудови и осигурителни права на работниците по време на сезонната им работа, те трябва да имат сключен писмен трудов договор, който да е регистриран в приходната агенция.

С цел превенция и противодействие на явлението „заплата в плик“, от НАП наблюдават най-рисковите сектори, като търговия на едро и дребно, строителство, хотелиерство и ресторантьорство, които са в своя пик на заетост през летния сезон. 

Коментари

Новини Варна