IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
15:00 | 25 август 2023
Обновен: 09:26 | 29 април 2024

РИОСВ: Няма химическо замърсяване в морето от Северното до Южното крайбрежие

Проблемите по крайбрежието на Варна и региона идват от заустване на битово-фекални отпадъчни води

По материала работи: Слав Велев
РИОСВ: Няма химическо замърсяване в морето от Северното до Южното крайбрежие

Областният управител Андрияна Андреева увери директора на РИОСВ Ерджан Себайтин/Снимка: Областна администрация - Варна

Областният управител ще упражнява правомощията си за законосъобразна експлоатация и контрол на техническо състояние на държавните канализационни мрежи и съоръжения на територията на област Варна

В изпълнение на правомощията си по контрол на дейностите за изграждане, поддържане, правилната експлоатация и техническото състояние хидротехническите съоръжения - канализационните мрежи и инсталации за пречистване на битови отпадъчни води, областният управител на Варна Андрияна Андреева се срещна с Ерджан Себайтин - директор на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) във Варна.

Инспекцията осъществява текущ и последващ контрол по отношение на околната среда и водите, както и надзор върху състоянието на водностопанските системи и съоръжения. Директорът на РИОСВ увери областния управител, че няма химическо замърсяване /тежки метали, пестициди и други съединения/ в крайбрежните морски води от Северното до Южното крайбрежие. От 2022 година пробонабиране за такива замърсители се извършва всеки месец, а след инцидента със стената на язовир „Нова Каховка“ в Украйна, контролът за чистотата на бреговите води по цялото Черноморие е седмичен, а изследваните показатели са в норма. Морската вода се проверява включително за наличието на нефт и на радиоактивни вещества, като тези показатели са дори под границата на засичане.

Ерджан Себайтин посочи, че контролът по чистотата на морските води и крайбрежната зона, както и на незаконните зауствания е постоянен и е благодарение на добрия синхрон и взаимодействието, които инспекцията има с Басейнова дирекция „Черноморски район“, с ВиК, с РЗИ и с МОСВ.

Той е категоричен, че замърсяването на морската вода по крайбрежието на Варна и в региона идва от незаконосъобразна човешка дейност - заустване на битово-фекални отпадъчни води, които попадат в канализационната система /дъждовни колектори/ и замърсяват водата в езерото или в крайбрежната зона. Както вече е известно, след намесата на РИОСВ и предприетите от Община Варна спешни мерки, един от проблемите с незаконното заустване на канализацията от заведенията в района на Пристанище Варна в дъждовния колектор е решен, и заустването вече е в битова канализация.

Друга критична точка, отново свързана с нерегламентирано заустване на битова канализация в дъждовните колектори е в зоната на Шокъровия канал. Това съоръжение събира целия водосбор от голям квартал във Варна и на много места по канализационната мрежа има незаконни зауствания на битово-фекални води. Това беше и причината в началото на м. август, след сигнал за тежко битово замърсяване на водите в района да се извършат спешни проверки за наличието на биологични отпадъци, опасни за здравето на хората. Микробиологичните изследвания продължиха няколко седмици и в настоящия момент показателите, които се следят са в норма.

Областният управител Андрияна Андреева увери директора на РИОСВ, че ще работи активно за съгласуване действията на всички институции, компетентни да следят и контролират опазване чистотата на морските и на крайбрежните води. Областна администрация ще продължи да упражнява своите правомощия, свързани със законосъобразната експлоатация и контрол на техническото състояние на канализационните мрежи и съоръжения за пречистване на битови отпадъчни води на територията на Варна и областта.

Коментари

Новини Варна