IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
10:00 | 7 септември 2023
Обновен: 07:15 | 2 май 2024

Пак местят ученици и през новата учебна година във Варна

Ще направим всичко възможно децата да бъдат разпределени в най-близките локации на съответните образователни институции, обещават от общината

По материала работи: Слав Велев
Пак местят ученици и през новата учебна година във Варна

ОУ "Йордан Йовков"/Снимка: Фейсбук

Отново ще има разместване на ученици през новата учебна година във Варна. Това ще се случи в трите училища и едната детска градина, които ще бъдат ремонтирани с пари по Плана за възстановяване и устойчивост.

Добрата новина е че новата учебна година във Варна ще започне без да се налага разместване на ученици, увери директорът на общинската дирекция „Образование“ Лилия Христова, цитирана от Радио Варна. След няколко месеца, обаче, разместване все пак ще се наложи, защото администрацията успешно е защитила проектите си за основен ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в три варненски училища и една детска градина – основните училища „Йордан Йовков“, „Свети Свети Кирил и Методий“ и „Добри Чинтулов“ и старият корпус на детската градина „Доктор Петър Берон“. Парите на обща стойност 16 милиона лева ще бъдат осигурени по Плана за възстановяване и устойчивост.

В трите училища и в детската градина новата учебна година ще започне по места, но ще има местене на деца след като приключат обществените поръчки и има сключени договори за строително-монтажни работи, допълни Лилия Христова:

„Искам да уверя родителите, че ние вече имаме опит в едно такова разместване и да бъдат спокойни. Ще направим всичко възможно децата да бъдат разпределени в най-близките локации на съответните образователни институции.“

Но това не е всичко по Плана за възстановяване и устойчивост, откъдето ще бъде финансирано строителството не на две нови училища, както преди дни обяви министърът на образованието и науката, а на два нови корпуса, към вече съществуващи учебни сгради, уточни Христова. Тя обясни, че става въпрос за ОУ „Добри Чинтулов“ и СУ за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“. Целта на строителството на двата корпуса е училищата да преминат на едносменен режим на обучение. За тях община Варна ще получи 13 милиона лева.

Така общата сума, която общината ще получи по Плана за възстановяване и устойчивост за ремонти и строеж на учебни сгради е 29 милиона лева.

През лятната ваканция започнаха текущи ремонти в 23 училища – боядисване на класни стаи, коридори, подмяна на осветителни тела, частична подмяна на паркет и первази, както и боядисване на санитарните помещения и подмяна на мивки. Към днешна дата ремонти продължават в 17 от сградите и не всички ще бъдат завършени до първия учебен ден. Ще останат довършителни дейности, които няма да попречат на провеждането на учебния процес, каза още Лилия Христова.

Тя подчерта важността на ремонтите на две училища, които продължават до края на тази календарна година, защото те са гаранционни. Единият е на СУ „Димчо Дебелянов“, където пропадна покрива след некачествен ремонт от фирмата изпълнител направен през 2018 година. Миналата година бурен вятър отнесе част от покривната конструкция и общината нае нова фирма за ремонт. Сега ремонтните дейности са започнали на 12 юли т.г и вече са приключили дейностите за ремонт на скатния покрив, което е много важно, за да могат учениците да започнат без проблеми новата учебна година на 15 септември, обясни Христова. Останалите дефекти ще бъдат отстранени със срок до 12 декември и засега работата върви по график.

Другият ремонт е в ОУ „Свети Княз Борис Първи“ където крайният срок е до 14 декември и към настоящия момент са приключили ремонтите в корпусите, в които ще започнат учебните занятия.

През учебната 2023/2024 година в община Варна на едносменен режим на обучение ще са 26 общински училища. В сградите, където се помещават две училища класните стаи и смените са разпределени, каза още Лилия Христова.

Над 3200 ще са първокласниците в община Варна разпределени в общо 48 паралелки.

За новата учебна година Лилия Христова пожела:

„Пожелавам на учениците, учителите и родителите да бъдат много здрави, защото здравето е най-важното нещо човек да се чувства комфортно. На децата пожелавам много успехи и овладяване на стълбиците на знанието, на родителите и учителите пожелавам преди всичко търпение, висок професионализъм и диалог, който да бъде в интерес на децата и учениците.“

Коментари

Бкфгх ( преди 7 месеца )
Преди изборите дали местни или национални кметовете или министрите искат да поправят целият град където са кметовеИли министрите искат да оправят цялата държава за кратко време
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Ххрфйх ( преди 7 месеца )
Сега не трябва да вярваме на действията на кметовете като правя улици поправят училища защото тези действия в момента ги правят защото идват местните избори
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна