IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
13:00 | 8 септември 2023
Обновен: 02:50 | 27 април 2024

Кръщават улица в "Аспарухово" на донор, спасил 4 живота

Площадът в Тополи ще носи името на Капитан Петко войвода

По материала работи: Слав Велев
Кръщават улица в "Аспарухово" на донор, спасил 4 живота

Днешното заседание на комисията по култура, което започна с минута мълчание в памет на жертвите от наводнението в Царево/Снимка: Общински съвет Варна

Улица във Варна ще носи името на младо момче, станало донор и спасило четири човешки живота. С пълно единодушие съветниците от комисията по култура и духовно развитие към Общинския съвет дадоха съгласието си улица в район „Аспарухово“ да бъде кръстена на Георги Николов. Това стана на днешното заседание на комисията, което започна с минута мълчание в памет на жертвите от наводнението в Царево.

Инициативата за именуването на улицата е на фондация „Документалистите“ като част от осведомителна кампания в подкрепа на донорството на органи в България. За съжаление, страната ни е на последно място по донорство в Европейския съюз, което ясно откроява нуждата от мащабна и дългосрочна кампания. Освен че ще повдигне въпроса за недостига на донори в България, инициативата ще затвърди имиджа на Варна като град, силно ангажиран с развитието и популяризирането на този висш хуманен акт, посочват от организацията.

Градът е един от малкото в страната, които ефективно реализират донорски ситуации. Една от тях, осъществена през 2015 г., е свързана именно с варненеца Георги Николов, който заради внезапно спукване на кръвоносен съд в мозъка умира едва на 21 години, но със своите сърце, черен дроб и бъбреци спасява живота на четирима души.

С инициативата ще бъде отдадена почит на Георги Николов и на десетките други варненци, станали донори. Това ще бъде и признание за техните семейства, извършили един от най-благородните човешки актове – да дарят органите на най-близкия си.

„Подкрепяйки ни, Вие ще ни помогнете да покажем добрия пример и да акцентираме върху факта, че във Варна откриваме един от най-добрите центрове по здравеопазване, отдадени лекари, жертващи от личното си време за каузата за донорството, и благородни хора, които единствено могат да дадат пример на редица други общини. Вашата подкрепа е важна и вярваме, че заедно, пряко и косвено, можем да допринесем за спасяването на човешки животи“, изтъкват от фондацията. 

На днешното заседание на комисията по култура бяха взети също решения за именуване на централния площад и на парка в село Тополи. Площадът ще носи името на Капитан Петко войвода, довел в селото между 20-25 семейства бежанци от Лозенград. Паркът ще бъде кръстен на именития български революционер Захари Стоянов, който известен период от време е живял в селото. „Смята се, че именно тук – в днешния парк, той е събирал стадата овце. В периода 1866-1870 г. е работил като овчар за баща си и местните чорбаджии във все още турското тогава село Инджекьой. В тези години Захари Стоянов узрява за революционната идея и от тук започва неговият път като хроникьор на „…българските въстания“, посочи кметът на селото Благовест Георгиев. По негово предложение беше решено също улица в Промишлената зона на Тополи да бъде именувана на Петър Костадинов Дудунов, единственият участник от селото в Илинденско-Преображенското въстание.

Членовете на комисията гласуваха също проектобюджета на Община Варна във функция „Култура, спорт, почивни дейности и религиозни дейности“. Програмата „Международни и местни културни прояви“ за тази година е в размер на близо 5,1 млн. лева. Благодарение на подкрепата на Община Варна от началото на годината бяха реализирани редица културни събития, а богатият културен живот продължава и през следващите месеци, бе изтъкнато по време на заседанието, което е едно от последните за мандат 2019-202

Коментари

Новини Варна