IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
11:00 | 11 септември 2023
Обновен: 13:03 | 27 април 2024

Кабинет за безплатни консултации за репродуктивно здраве отваря във Варна

България е в демографски срив. През миналата година са родени 56 596 бебета или с 2600 по-малко от предходната

По материала работи: Слав Велев
Кабинет за безплатни консултации за репродуктивно здраве отваря във Варна

Той ще се помещава в общинската Акушеро-гинекологична болница/Снимка: Черно море/АРХИВ

В общинската Акушеро-гинекологична болница във Варна скоро ще заработи кабинет за безплатни консултации за репродуктивно здраве. Това съобщи координаторът на Управителния съвет на фондация „Искам бебе“ Валентина Иванова, която участва в обучителен семинар, организиран от неправителствената организация, на тема „Младите българи – архитекти на промяната“. Тя допълни, че целта на кабинета е младите да получат навременна експертна помощ и съвет, за да не се бавят при планирането на поколение, предаде БТА. 

Пред младите хора, които присъстваха на форума, председателят на фондацията Радина Велчева каза, че от почти 7 години възрастта на пациентките с репродуктивни проблеми се е увеличава. Тя изнесе данни на Българската академия на науките, според които между 13 и 15 на сто от двойките у нас имат фертилни проблеми. Данните за страната сочат, че тя е в демографски срив и през миналата година са родени 56 596 бебета или с 2600 по-малко от предходната.

Велчева посочи, че Варна е пионер в подкрепата на двойки с репродуктивни проблеми в страната и като продължителност на общинската инвитро програма,  и като отпуснати средства. 

Инвитро програмата на Община Варна за подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми започна през 2014 година. За периода от 2015 г. до месец юли 2023 г. са родени 174 бебета, от които 97 момчета и 77 момичета. През тази година - до месец юли са родени 19 бебета. 

Това съобщи кметът на Варна Иван Портних по време на обучителен форум под надслов „Здрави и активни“, организиран от Фондация „Искам бебе“. В него участваха председателят на фондацията Радина Велчева, координаторът за Варна Валентина Иванова, директорът на АГ болницата в града проф. Емил Ковачев, лектори и студенти от Медицинския университет.

Отпуснатите от бюджета на Община Варна средства за финансиране на манипулации за инвитро процедури са в размер на близо 2 млн. лв., като в бюджета за тази година са предвидени 340 000 лв. 

„Искаме повече бебета! Стремим се да осигурим условия за тяхното отглеждане. Варна е сред малкото градове в България, които нямат проблем с местата в детските градина, след година се надявам това да се случи и с яслите. Варна се гордее и със системата на основното и средното образование, осигурени са безплатни занимания на децата в градините и в школите на ОДК", каза още кметът Иван Портних. Той благодаря на Фондация „Искам бебе“ за отличното партньорство.

Радина Велчева посочи, че Варна е пионер в страната в подкрепата на двойки с репродуктивни проблеми чрез общинската инвитро програма, по която са родени и най-много бебета. Тя допълни още, че предстои да бъде отворен кабинет за безплатни консултации за репродуктивно здраве в общинската  АГ-болница.

Проф. Емил Ковачев съобщи, че по данни на БАН между 13 и 15 % от двойките у нас имат фертилни проблеми, а България е на едно от челните места по отрицателен естествен прираст – през 2022 г. са родени 56 596 бебета, които са 2600 по-малко в сравнение с предходната година. Тази тревожна тенденция продължава и затова всяка инициатива за насърчаване на отговорно и навременно родителство трябва да бъде приветствана, допълни той.

Обучението „Здрави и активни“ е част от проекта „Младите българи - архитекти на промяната“, финансирана от ММС със съдействието на Община Варна. В него бяха представи добрите практики в помощ на семействата, които искат да станат родители. 

Коментари

Новини Варна