IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
14:00 | 11 септември 2023
Обновен: 16:21 | 11 май 2024

Кастрират улични котки във Варна

Безпризорните писани в морския град са около 100 000, смятат от сдружение „Десети живот“ 

По материала работи: Слав Велев
Кастрират улични котки във Варна

Снимката е илюстративна

Kампания за кастриране на улични котки ще стартира скоро във Варна. Акцията ще бъда реализирана от местното сдружение с нестопанска цел „Десети живот“ и изцяло със средства от дарения.

Ситуацията с уличните котки във Варна е тревожна и изисква незабавна намеса. Популацията им нараства с изключително бързи темпове, изтъкват от сдружението. По техни изчисления мустакатите четириноги във Варна са около 100 хиляди ( по формулата, че на 10 жители на града се падат по 3 котки), предаде "Дарик". 

Приоритетно ще бъдат стерилизирани женските, тъй като една улична котка през целия си живот може да роди до 200 котенца, а цялото ѝ потомство за 7 години да наброява до 4 200 котки, изтъкват от сдружение "Десети живот". 

Сдружението има разрешение от Община Варна да кастрира по хуманен метод безстопанствени котки във Варна. Има и подписан договор с ветеринарна клиника, в която ще се кастрират животните и при необходимост ще бъдат лекувани.

Средствата за кампанията по кастрация се набират чрез дарения. Парите се събират в платформата „podkrepi.bg“, а първоначалната цел е 5 хиляди лева. Кампанията започна преди две седмици, като близо 4000 лева вече са събрани, благодарение на около 80 дарители. Кампанията по кастриране ще започне веднага след като бъдат осигурени всички средства. Очаква се това да се случи съвсем скоро. 

Ако кампанията е успешна ще има и други подобни, уверяват от "Десети живот". 

Още за предстоящата котешка кастрация във Варна разберете от репортажа на Пламен Петров ТУК

Коментари

Новини Варна