IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
10:40 | 20 септември 2023
Обновен: 10:31 | 27 април 2024

Водолази от пет държави тренират противоминни операции край Варна

В учение "Тритон 2023" участват военнослужещи от България, Румъния, Турция, Италия и САЩ

По материала работи: Слав Велев
Водолази от пет държави тренират противоминни операции край Варна

Снимката е илюстративна: ВМС/АРХИВ

Водолазното учение с международно участие „Тритон “ започна в района на военноморската база във Варна. До 29 септември военнослужещи от България, Румъния, Турция, Италия и САЩ ще усъвършенстват подготовката си на тактическо ниво при планиране и провеждане на водолазни и противоминни операции в коалиционен формат.

Учението е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО. То е и е насочено към усъвършенстване на нивото на оперативна съвместимост на формированията на ВМС от страните-членки на Алианса, специализирани в унищожаването и обезвреждането на боеприпаси под вода. По време на учението ще бъдат създадени условия за прилагане на стандартните тактики, техники и процедури за осведомяване за подводната обстановка, борба с минната опасност и дълбоководни водолазни дейности.

„Тритон – 2023“ се провежда под ръководството на командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби, а тактическото управление на участващите сили и средства е възложено на командира на дивизиона кораби със спомагателно назначение, дислоциран във Военноморска база Варна.

Коментари

Новини Варна