IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
12:42 | 15 юни 2015
Обновен: 02:00 | 3 май 2024

Защитена птица гнезди на Кара дере

Плажът е пълен с речни дъждосвирци и техните яйца

По материала работи: Слав Велев
Защитена птица гнезди на Кара дере

Птица, която в Червената книга на България е обявена като уязвима и заплашена от изчезване, гнезди на Кара дере. Плажът е пълен с речни дъждосвирци и техните яйца, съобщава в социалните мрежи загрижен гражданин. Той призовава всички летовници на Кара дере да внимават да не настъпят гнездата на птичките, тъй като са близо до камъчета и клечки и е трудно да бъдат забелязани. „Птичките са много красиви и уязвими. Едно малко усилие от наша страна и може да им се радваме по брега и пясъка“ – пише Ивайло Тонев.



Речният дъждосвирец е прелетна птица. Горната част на тялото му е кафява, а долната бяла. Има широка черна огърлица на вратлето. Разпространен е в Централна и Южна Европа, Северозападна Африка и голяма част от Азия. У нас речният дъждосвирец долита през март и отлита през октомври. Освен по Черноморието, в България се среща по бреговете на реки и водоеми. Между 1500 и 2000 двойки на речния дъждосвирец гнездят у нас всяка година. Яйцата на птицата са жълтеникави, с тъмни петна и шарки. Мъти ги женската, а мъжкият лети над територията на гнездото и силно писука. Малките се излюпват след около 20-на дни и след още 20 стават напълно самостоятелни. 


Черно море

Коментари

Новини Варна